Jaar na vliegramp heeft Chapecoense met recordreeks nu Copa Libertadores in zicht

Een jaar na de vliegramp waarbij de bijna voltallige selectie van Chapecoense omkwam maakt de voetbalclub uit Zuid-Brazilië indruk met zijn opmars in de hoogste Braziliaanse divisie. Zondag werd Bahia verslagen met 1-0, waarmee de reeks wedstrijden zonder nederlaag werd uitgebreid tot negen. Een clubrecord.

In heel Brazilië wordt dinsdag stilgestaan bij de ramp van 28 november 2016. Van de 77 inzittenden en bemanningsleden kwamen 71 mensen om het leven, onder wie bijna de hele selectie, de staf en 21 journalisten. Een doelman en twee verdedigers overleefden de ramp.

De reconstructie van het voetbalelftal begin dit jaar was een uiterst emotioneel proces, maar na drie speelronden stond Chapecoense zowaar aan kop. Daarna gleed de ploeg, voor de helft bestaand uit geleende spelers, af. ‘Chape’ dwong pas deze maand handhaving af. Twee coaches werden ontslagen voordat de half oktober aangetreden Gilson Kleina dit onverslaanbare team smeedde.

Chapecoense staat nu negende met nog één speelronde te gaan. Afhankelijk van resultaten elders kan de club zich zelfs nog plaatsen voor de Copa Libertadores – het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Een scenario dat buiten elke verbeelding lag toen een jaar geleden de chartervlucht van de Boliviaanse maatschappij LaMia neerstortte vlak voor de landing in Medellin.

De ploeg was op weg naar de heenwedstrijd in de finale om de Copa Sudamericana, het tweede continentale clubkampioenschap. Tegenstander Atlético Nacional uit Medellin schonk de titel na de traggedie aan Chapecoense, waardoor de club ook dit jaar al in de Copa Libertadores speelde. (NRC)