Recensie

Recensie Film

In hartverwarmend ‘Wonder’ loont goedheid uiteindelijk

Drama In ‘Wonder’ gaat Auggie voor het eerst naar school. Zijn ouders maken zich zorgen: hij heeft door een zeldzame ziekte een misvormd gezicht. Maar de weerbare jongen zit nooit bij de pakken neer.

Auggie (Jacob Tremblay) met zijn moeder Isabel (Julia Roberts) in Wonder.
Auggie (Jacob Tremblay) met zijn moeder Isabel (Julia Roberts) in Wonder.

‘Ik zal nooit een normale jongen zijn’, zegt de tienjarige Auggie, die het liefst een astronautenhelm draagt. Geen wonder, want als hij die afzet, zien we zijn door een zeldzame ziekte misvormde gezicht. Hij is door zijn liefdevolle moeder thuis onderwezen maar gaat nu voor het eerst naar school.

Zijn bezorgde vader is bang dat hij ‘als een lammetje naar de slachtbank gaat’. Niet zonder reden, want er is een pestkop die Auggie ‘een freak’ vindt. Maar er is ook een jongetje dat vriendschap met hem sluit en een sympathieke leraar. De weerbare Auggie zelf zit nooit bij de pakken neer.

Lees ook het interview met de Nederlandse grimeur Arjen Tuiten, die acteur Jacob Tremblay het gezicht van Auggie gaf

Wonder, een grote hit in Amerika, is de verfilming van een populair jeugdboek. Net als in het boek laat de filmbewerking gebeurtenissen zien vanuit verschillende personages, onder wie Auggies emotioneel verwaarloosde zus. In de soms wat zoete maar ook hartverwarmende film leert iedereen dat goedheid uiteindelijk loont.