Groepsbelediging

Werkstraf voor beledigen tegenstanders Zwarte Piet

Een 31-jarige man uit Lelystad is door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot veertig uur werkstraf wegens groepsbelediging. De helft van die straf is voorwaardelijk. De man had in 2015 onder een op Facebook verspreide foto van anti-Zwarte-Pietactivisten geschreven: „Gewoon weer voor slaaf laten werken”, en: „Dat luie zweet eruit werken. Nigger, daar ben je voor geboren.” De man, die had bekend de reactie te hebben geplaatst en daar bij de politie spijt over had betuigd, kwam maandag niet opdagen bij de rechtbank, en zijn advocaat evenmin.

De Facebook-reactie was een van de vijftig die door de activisten waren geselecteerd uit duizenden beledigende of bedreigende reacties. Die vijftig hebben zij bij wijze van aanklacht voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, dat de komende tijd nog zeven verdachten voor de rechter brengt in deze zaak. (NRC)