faillissementsfraude

Oprichter drogisterij Schlecker krijgt twee jaar voorwaardelijk

Anton Schlecker (73), oprichter en eigenaar van de voormalige Duitse drogisterijkolos Schlecker, is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens fraude rond het faillissement van zijn bedrijf in 2012, het grootste uit de naoorlogse Duitse geschiedenis. Hij moet een boete betalen van 54.000 euro, meldt persbureau AFP. De rechtbank acht bewezen dat Schlecker al in 2009 wist dat het einde van zijn bedrijf onafwendbaar was. Hij maakte van die kennis misbruik door 16 miljoen euro uit het worstelende bedrijf weg te sluizen naar het logistiekbedrijf LDG van zijn kinderen, die wel de gevangenis in moeten. Schleckers drogisterijketen was met tienduizend filialen de grootste van Europa. Het concern had 47.000 werknemers en draaide in 2010 nog een omzet van 6,5 miljard euro. (NRC)