Europese erkenning

Nederlandse wijn nu in het rijtje van opperdoezer en kanterkaas

Een aardappel, een asperge en een paar kazen die met name „geschikt zijn voor hen met een minder avontuurlijk smaakpalet” (volgens een Britse krant, dan). Dat zijn de enige Nederlandse producten die van de Europese Unie een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) hebben gekregen. Tot nu toe dan. Sinds maandag hoort er in het rijtje ook een Nederlandse wijn bij uit de Limburgse Maasvallei. Harry Vorselen, wijnmaker van Wijngoed Thorn, denkt dat hij zijn Europese erkenning te danken heeft aan de hogere temperaturen die de mondiale klimaatverandering met zich meebrengt. Daar profiteert de beperkte Noord-Europese wijnbouw van. Wijngoed Thorn produceert pinot gris, pinot noir, pinot auxerrois, riesling en dornfelder. De BOB geldt ook voor de wijn van tien Belgische wijngaarden. (NRC)