Eigenaar coffeeshop Checkpoint veroordeeld, maar geen straf

De eigenaar van de coffeeshop in Terneuzen is schuldig aan de handel in softdrugs en deelname aan een criminele organisatie, maar krijgt geen straf.

Foto Rien Zilvold.

De eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is alsnog veroordeeld. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde dinsdag dat eigenaar Meddie Willemsen onderdeel uitmaakte van een criminele organisatie die bewust de gedoogvoorwaarden omzeilde. Het hof legde ondanks de veroordeling geen straf op.

Checkpoint was volgens justitie een crimineel scharnierpunt tussen de legale verkoop en de illegale inkoop van softdrugs. De eigenaar stond terecht omdat zijn coffeeshop meer softdrugs in voorraad had dan toegestaan.

Bij Checkpoint lag nooit meer dan 500 gram drugs in het verkoopgedeelte, wat toegestaan is. In het kantoorgedeelte achterin de zaak lagen echter ook grote hoeveelheden softdrugs. Daarmee wordt niet aan de gedoogvoorwaarden voldaan, oordeelde het gerechtshof. Het hof zegt echter ook dat zulke hoeveelheden niet te vermijden zijn “wanneer je een goed draaiende coffeeshop exploiteert”. Een logisch gevolg van de “achterdeur-problematiek”.

Juridische strijd

Coffeeshop Checkpoint Terneuzen was jarenlang een van de grootste van Nederland, totdat de burgemeester de shop in 2009 sloot. Dat leidde tot een jarenlange juridische strijd. Nadat het Openbaar Ministerie twee keer niet-ontvankelijk werd verklaard door gerechtshoven in Den Haag en Amsterdam, en tussenkomst van de Hoge Raad, volgde dinsdag wel een veroordeling in Den Bosch.

Lees ook: Strafzaak tegen coffeeshop Checkpoint moet weer over

Beide keren oordeelde het hof dat vervolging van de eigenaar en het personeel onterecht was, omdat de gemeente en het OM de situatie jarenlang hadden gedoogd. Ook tegen de illegale bevoorrading werd niet opgetreden. Tegen zeventien verdachten waren in hoger beroep celstraffen, boetes en werkstraffen geëist, maar die straffen ontliepen zij.

Bij de eerste rechtszaak veroordeelde de rechtbank in Middelburg de eigenaar van Checkpoint tot 16 weken cel. Niet eerder werd een coffeeshop uitsluitend om de handel in softdrugs door een rechtbank als criminele organisatie bestempeld.