energie

Shell belooft: uitstoot is in 2050 gehalveerd

Kantoor van Shell, Rotterdam.
Kantoor van Shell, Rotterdam. Foto Jasper Juinen / EPA

De uitstoot van CO2 die voortkomt uit het gebruik van Shell-producten moet in 2050 zijn gehalveerd. Het bedrijf wil met dit streven een stap zetten richting de akkoorden van Parijs. „Het is belangrijk dat we naar de hele levenscyclus kijken, van productie tot en met consumptie”, zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden dinsdag in een presentatie. In 2035 moet de uitstoot 20 procent lager zijn.

Van Beurden maakte ook bekend dat Shell meer gaat investeren in het bedrijfsonderdeel ‘new energies’. Over drie jaar gaat het dan om 1 tot 2 miljard dollar. Tot nog toe waren de investeringen in bijvoorbeeld windenergie en waterstof substantieel lager. In totaal bedragen de investeringen van Shell jaarlijks 25 tot 30 miljard dollar.

Shell maakte eerder bekend om vóór 2019 voor 30 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen af te stoten. Er is nu voor zo’n 23 miljard de deur uit. De komende jaren verwacht Shell steeds voor zo’n 5 miljard euro af te stoten. Beleggers kunnen zich erop verheugen dat het bedrijf de komende drie jaar voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. Ook het nieuws dat dividend voortaan contant wordt uitgekeerd viel goed. Dinsdag lag de koers 3,4 procent hoger. (NRC)