Duitse burgemeester aangevallen met mes

De burgemeester van het West-Duitse Altena werd met een mes aangevallen. De daad was politiek gemotiveerd.

Foto Markus Kluemper/dpa via AP

De burgemeester van de West-Duitse gemeente Altena, Andreas Hollstein, is maandagavond neergestoken. Volgens de minister-president van de staat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, gaat het om een politiek gemotiveerde aanval.

De 54-jarige Hollstein werd in een kebabzaak door de dader benaderd met de vraag of hij de burgemeester was. Daarna stak de man Hollstein met een groot mes in de nek. Ooggetuigen zeggen dat de dader waarschijnlijk onder invloed was en dat hij de burgemeester aanviel omdat hij meer vluchtelingen opneemt dan nodig is. De burgemeester, van de politieke partij CDU, is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht en verkeert buiten levensgevaar. De dader is opgepakt.

Hollstein, die na een bezoek aan het ziekenhuis weer thuis is, laat weten dat hij de omstanders dankbaar is. Zij schoten te hulp bij de aanval en hielden de aanvaller vast tot de politie ter plaatse was.

Bondskanselier Merkel zegt geschokt te zijn dat haar partijgenoot is aangevallen. “En ik ben blij dat hij weer veilig bij zijn familie is.”

Nationale Integratieprijs

Volgens de Duitse krant Der Spiegel staat Altena erom bekend dat het meer vluchtelingen opneemt dan de quota voorschrijven. In mei kreeg de stad van 18.000 inwoners nog de Nationale Integratieprijs aangereikt door bondskanselier Merkel.

Hollstein is mede-auteur van het in 2016 verschenen boek Mein Kampf - Gegen Rechts. Daarin beschrijven mensen hoe zij opstaan tegen geweld en bedreigingen vanuit rechtse hoek.

Het Duitse Openbaar Ministerie komt dinsdagmiddag met meer informatie.