Recensie

Recensie

Dreigende luchten en licht wisselen elkaar af

Net als op zijn vorige plaat In The Moment ligt de basis van drummer Makaya McCravens nieuwste Highly Rare in een club in Chicago, in dit geval Danny’s Tavern. Daar jamde McCraven met andere musici uit de jazzscene van Chicago: bassist Junius Paul, altsaxofonist Nick Mazzarella en trompettist Ben Lamar Gay, terwijl de opnametapes meeliepen.

Het werd een energieke live-set die broeit en dampt, een momentopname met musici die niet bepaald allemaal uitblinken maar samen wel interessante ideëen hebben. De opnames ervan werden door McCraven versneden – het is zijn inmiddels beproefde postproductionele methode. Zijn reduceren en digitaal bewerken leidt tot nieuwe, compactere composities, al is daar op dit album niet zo gek veel van te merken. Loops en beats in repetitieve patronen zijn accentuerende siersteentjes in de ruige improvisaties waar dreigende luchten en licht elkaar afwisselen.