Dijsselbloem komt niet weg uit Brussel

De Haagse Stemming Vandaag is dag 34 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het regent law and order-plannetjes in aanloop naar de Justitiebegroting. Dijsselbloem lijkt nog langer Eurogroepvoorzitter te blijven. En gemeenten werken samen zonder voordeel.

FORMATIEDOSSIER: Het pleidooi tegen de dividendbelasting zit er dus niet tussen. Dat plannetje was door multinationals immers niet schriftelijk ingestoken bij de formerende partijen. Wel kregen de informateurs tijdens het smeden van Rutte III honderden andere brieven. Van particulieren, maar vooral van bedrijven, lobbyclubs en brancheverenigingen. Wie grasduint door de nu openbaar gemaakte post treft “een bloemlezing van het maatschappelijk middenveld”. De grappigste berichten gaan niet over wensen voor het regeerakkoord, maar over het aanbieden van “creatieve vergaderruimtes” aan de onderhandelaars.

JUSTITIEPLANNETJES: Morgen verdedigen Ferd Grapperhaus en Sander Dekker hun eerste Justitiebegroting in de Tweede Kamer, dus dit is het moment voor Kamerleden om plannetjes in te steken. VVD en CDA willen via De Telegraaf de minister dwingen om appende verkeershufters aan te pakken. In NRC vragen GroenLinks, SP en PvdA meer geld voor de rechtsbijstand en het griffierecht. Een weinig kansrijk plan, gezien de 37 zetels van het linkse blok en de flexibiliteit van de coalitie. Ook de bewindspersonen zelf laten van zich horen. Zo stelde Dekker een opnamestop in voor de kliniek waar de waarschijnlijke moordenaar van Anne Faber verbleef.

OMROEPTEKORT: De publieke omroep moet de tegenvallende reclame-inkomsten zelf oplossen. Mediaminister Arie Slob trekt er geen extra geld voor uit, want “dat zou ten koste gaan van onderwijs”. De meerderheid van de Kamer steunt hem daarin, bleek gisteren tijdens de behandeling van de mediabegroting. De grote vraag tijdens het debat was wanneer Slobs voorganger, Sander Dekker, wist van de tegenvaller.

MISSIEMOEHEID: Het was geen wervende pitch voor het succes van Nederlandse militaire missies in het buitenland. Gisteren werd de Tweede Kamer bijgepraat over de missies in Mali, Afghanistan en Irak. Generaals waarschuwden voor een grotere dreiging van Islamitische Staat (IS) in het Westen nu die terreurorganisatie forse verliezen heeft geleden. Door spanningen tussen Bagdad en de Koerdische peshmerga-strijders is het bovendien de vraag of het zinnig blijft militairen aan beide kanten in Irak te trainen.

BUITEN HET BINNENHOF:

CONTRACTVERLENGING: Jeroen Dijsselbloem blijft mogelijk nog langer voorzitter van de Eurogroep. Na Duitsland en Italië wil nu ook Oostenrijk zijn opvolging uitstellen, met steun van Slowakije. In plaats van volgende week zou dan pas over een half jaar over zijn vervanging gestemd worden.

WASSEN NEUS: De grote decentralisaties van de afgelopen jaren hebben gemeenten gedwongen steeds intensiever samen te werken. Dat zou immers kosten besparen en de dienstverlening aan burgers verbeteren. Maar die aannames blijken niet te kloppen. Samenwerkingen zijn niet goedkoper en of ze de service verbeteren is niet aan te tonen, blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Gemeentefusies bleken wat dat betreft al eerder nutteloos. Het COELO is bovendien kritisch over het gebrek aan democratische controle op samenwerkingsverbanden.

WAT WIJ VOLGEN: De Tweede Kamer behandelt de begroting van Infrastructuur en Waterstaat, met de nieuwe minister Cora van Nieuwenhuizen. Trouw probeerde meer te weten te komen over deze enige vrouwelijke VVD-minister. Maar spannender dan dat ze ooit beurshandelaar had willen worden, voor Feyenoord is en wellicht met miniatuurvliegtuigjes op de proppen komt, lijkt het levensverhaal van de beroepspolitica niet.

QUOTE VAN DE DAG:

“We bespreken eindeloos de identiteitsgevoelige effecten [van de echte kloof tussen hoog- en laagopgeleiden] – Zwarte Piet, het platteland, Kloof zus, Kloof zo – maar niemand, ook geen politicus, ziet nog werkelijk mogelijkheden dit onrecht aan te pakken.”

Tom-Jan Meeus in zijn column over ‘kloofhoop’.