Btw-tarief in Nederland kan best omhoog, volgens de OESO

Volgens de denktank is het verhogen van de btw een relatief veilige manier om extra investeringen en belastingverlagingen mogelijk te maken.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is voorstander van een verhoging van het lage btw-tarief in Nederland. De club van gevestigde industrielanden vindt zo’n verhoging een verantwoorde manier om meer inkomsten te genereren voor de overheid, die het geld vervolgens weer kan investeren. Ook kan de regering gerichter belastingverlagingen doorvoeren, schrijft de organisatie in haar Economic Outlook.

Nederland heeft nu btw-tarieven van 21 en 6 procent. In het regeerakkoord is afgesproken dat het lage tarief verhoogd wordt naar 9 procent. Maar volgens de OESO is dat nog niet voldoende.

Veel kritiek

Door de kabinetsplannen worden groente, fruit en andere levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook een kappersbezoek, duurder. Niet alleen ondernemers hebben kritiek op het plan, een ‘brede coalitie’ van linkse partijen en brancheclubs verzet zich tegen de verhoging van het lage btw-tarief. De maatregel stuit op verzet, omdat ondernemers minder klandizie en consumenten hogere prijzen vrezen.

Bij stijgende prijzen zouden consumenten minder groente en fruit gaan eten. Is dat wel zo?

De door het kabinet voorgestelde stijging van het lage btw-tarief is echter niet voldoende, zegt de OESO. Volgens de economische denktank zou het gat tussen het hoge en lage btw-tarief kleiner mogen worden. Door verhoging van het btw-tarief kan de belasting voor lage inkomens en tweeverdieners met jonge kinderen omlaag. Zo’n belastingverlaging kan leiden tot meer werkende vrouwen. Ook kan het geld gebruikt worden voor investeringen in onder meer onderzoek en innovatie. Die investeringen blijven in Nederland, en veel andere welvarende landen, achter bij de economische groei.

Stijgende schulden

De OESO luidt in haar rapport meer algemeen de alarmbel over de stijgende schulden van gezinnen en bedrijven in meerdere landen. Ook Nederland wordt daarbij genoemd. De schuldgraad is hoog en stijgt nog, wat landen kwetsbaar maakt voor “financiële en reële schokken”, waarschuwt de denktank.

In landen als Nederland met een stijgende schuldgraad (schuld tegenover inkomen) voor gezinnen, zijn huizenprijzen sneller gestegen dan inkomen en huurprijzen. En dus zijn maatregelen tegen oververhitting van de huizenmarkt gewenst.

De OESO wijst op de hoge hypotheekschulden bij huishoudens. Net als het IMF en ook De Nederlandsche Bank (DNB) ziet de OESO het liefst dat Nederland paal en perk stelt aan het bedrag dat maximaal geleend kan worden voor een huis.

Economische groei

Ondanks deze kritiek zijn de economische vooruitzichten positief voor Nederland. De OESO rekent op een groei van 3,3 procent dit jaar en 3,1 procent volgend jaar. Voor 2019 ligt de prognose op 2,4 procent. De OESO heeft de ramingen naar boven bijgesteld na een sterke economische groei in het afgelopen half jaar.

Met de wereldeconomie in het algemeen gaat het volgens de OESO eveneens de goede kant op. De verwachte groei schommelt de komende jaren rond de 3,6 en 3,7 procent. Door extra hervormingen en investeringen zou de groei in veel landen wel nog hoger kunnen uitkomen, aldus de denktank.

De groei van de wereldeconomie trekt dit jaar en volgend jaar aan, gestuwd door het verbeterde vertrouwen van bedrijven en consumenten, de sterkere industriële productie en groeiende werkgelegenheid en handel.