Bitcoin passeert ‘magische’ grens van 10.000 dollar

De koers steeg de afgelopen dagen explosief: de digitale munt werd in het weekend van Thanksgiving eenvijfde meer waard.

Foto Dado Ruvic / Reuters

De koers van de digitale munt bitcoin heeft dinsdag de grens van 10.000 dollar geslecht. Op Coinmarketcap.com, een site die de gemiddelden van de grootste handelsplaatsen voor cryptovaluta samenvoegt, gaf de koers in de loop van de dag 10.074 dollar aan.

De bitcoin steeg de laatste weken explosief in waarde. Sinds het begin van dit jaar is de koerswaarde vertienvoudigd en de huidige koers is een verdubbeling ten opzichte van die in oktober. Ook het aantal gebruikers stijgt explosief: volgens data-analisten heeft het Amerikaanse Coinbase, waar gebruikers hun bitcoins kunnen opslaan, er tussen woensdag en zondag 300.000 gebruikers bij gekregen.

Lees ook het grote vragenstuk over cryptovaluta: Alles wat je wilt weten over bitcoin maar nooit durfde te vragen

De koers van de bitcoin schoot de afgelopen maanden omhoog toen CME Group, ‘s werelds grootste handelsplatform van valuta, liet weten dat het mogelijk wordt om er bitcoins te verhandelen. Tot op heden werd de digitale munt door institutionele beleggers gezien als een riskante investering, maar nu ook CME Group meedoet is het idee dat de cryptovaluta een standaard financieel product wordt rond het einde van het jaar. Volgens analisten verklaart dit de spectaculaire stijging van de afgelopen maanden.

Toch waarschuwen bankiers en marktanalisten dat de waardestijging van de bitcoin zeepbel-achtige proporties begint aan te nemen. De wispelturigheid van de munt is reden tot zorg, ook omdat de koers flink wordt beïnvloed door uitspraken van een handvol invloedrijke handelaren. Ook bestaat de angst dat de koers omlaag kan duiken als er meer wetgeving komt voor het verhandelen van cryptovaluta.