Beatrix schenkt de Horsten aan Willem-Alexander

Het omvat ruim 400 hectare en ligt in Wassenaar en Voorschoten. Koning Willem-Alexander woont sinds 2013 met zijn gezin in villa Eikenhorst op het landgoed.

Mist op landgoed de Horsten.
Mist op landgoed de Horsten. Foto Bart Maat/ANP

Prinses Beatrix heeft een omvangrijk deel van het landgoed de Horsten geschonken aan haar oudste zoon, koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit het schenkingsakte in het Kadaster, die de NOS heeft opgevraagd. De koninklijke landgoederen de Horsten omvatten ruim 400 hectare en bevinden zich in de Zuid-Hollandse gemeenten Wassenaar en Voorschoten.

Beatrix erfde het landgoed van haar moeder, koningin Juliana. Die het weer had ontvangen van haar moeder, koningin Wilhelmina. Prinses Beatrix heeft besloten om het al tijdens haar leven over te dragen aan haar zoon. De koninklijke familie hoeft geen belasting betalen over de schenking, zij zijn vrijgesteld van het betalen van erf- en schenkbelasting.

Woonplaats van Willem-Alexander, Floris en Pieter-Christiaan

Het eerste deel van het landgoed werd in 1838 aangekocht door prins Frederik, zoon van koning Willem I. In 1845 werd het derde gedeelte Eikenhorst toegevoegd aan het gebied. Willem-Alexander woont sinds 2013 met zijn gezin in villa Eikenhorst.

Ook zijn neven, prins Floris en Pieter-Christiaan - zonen van prinses Magriet, wonen met hun gezinnen op het landgoed. Prinses Margriet heeft nog een eeuwigdurend recht van erfpacht en opstal van een klein deel van het landgoed. Het gaat om twee boerderijen en ruim twee hectare grond. Een groot deel van het landgoed is publiekelijk toegankelijk.