ACM geeft Volkswagen boete van bijna een half miljoen euro

Volgens de ACM is het duidelijk dat Volkswagen consumenten heeft misleid met de verkoop van sjoemeldiesels.

Foto EPA

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Volkswagen een maximale boete opgelegd voor de verkoop van auto’s met sjoemelsoftware. De Duitse autoproducent moet 450.000 euro betalen voor het misleiden van consumenten, schrijft de Nederlandse waakhond in een verklaring dinsdag.

Volkswagen manipuleerde tussen 2009 en 2015 de software in dieselauto’s zodat het leek alsof ze minder schadelijke stoffen uitstootten bij emissietesten. Vervolgens werden ze door de producent geadverteerd als milieuvriendelijke auto’s. Het schandaal, ook bekend als ‘dieselgate’, leidde wereldwijd tot veel ophef. De autoproducent bleek jarenlang te hebben gelogen tegen autoriteiten en consumenten.

Lees meer over Dieselgate in ons dossier over het schandaal

Het Nederlandse onderzoek naar Volkswagen werd vorig jaar aangekondigd op verzoek van de Consumentenbond. Nu is ook door de ACM vastgesteld dat de consument “over de belangrijkste kenmerken van het product” is misleid. Daarnaast stelde de autoproducent onterecht dat auto’s voldeden aan de goedkeuringseisen van de Europese markt. “Door het gebruik van manipulatiesoftware heeft Volkswagen ook in strijd gehandeld met de vereisten van professionele toewijding”, schrijft de ACM.

‘Recht op betrouwbare informatie’

Volkswagen kan maar één boete opgelegd krijgen, omdat alle overtredingen terug te leiden zijn naar het gebruik van sjoemelsoftware. ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh reageert: “Wij geven hiermee een duidelijk signaal af. Consumenten hebben recht op betrouwbare informatie.”

De autoproducent kreeg in verschillende landen al meerdere boetes opgelegd. In de Verenigde Staten kreeg Volkswagen een boete van 2,6 miljard euro.