Werkt Afrika mee aan Ruttes migratiebeleid?

De Haagse Stemming Vandaag is dag 33 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Of Rutte III het regeerakkoordhoofdstuk ‘menswaardig en effectief migratiebeleid’ kan waarmaken, moet deze week blijken in Ivoorkust. Baudet trok dit weekend alle aandacht. En oude coalitiepartners trekken samen op voor ‘tbs achteraf’.

MIGRATIETOP: Haagse politici doen grote beloftes over migratie, maar ze gaan er nauwelijks over. Plannen worden gesmeed in Brussel en de uitvoering is afhankelijk van andere Europese en vooral ook Afrikaanse landen. Die komen deze week samen op een EU-Afrika-top in Ivoorkust, met een zware Nederlandse delegatie van zowel ministers Zijlstra en Kaag als premier Rutte. Hun doel is dat asielprocedures zo veel mogelijk buiten Europa worden gevoerd, in de hoop dat minder kansloze asielzoekers op een gammel bootje de Middellandse Zee proberen over te steken. Nog ambitieuzer is het plan om de oorzaken van migratie weg te nemen. Hoe realistisch dat is, bespreken politiek verslaggever Mark Kranenburg en correspondent Stéphane Alonso in onze podcast Haagse Zaken.

TBS-HERKANSING: De verkrachting van en de moord op Anne Faber dreunt nog na in Den Haag. Vandaag komen voormalig coalitiepartners VVD en PvdA met een plan om rechters ‘een herkansing’ te geven bij het opleggen van tbs. Als een veroordeelde heeft geweigerd mee te werken aan psychiatrisch onderzoek, moet op basis van observaties in de gevangenis twee jaar later alsnog een gedwongen behandeling op te leggen zijn. Hoe zo’n dubbele veroordeling in zijn werk moet gaan, leggen de initiatiefnemers in het AD niet uit, maar er zou al een Kamermeerderheid voor zijn. Woensdag en donderdag spreekt de Tweede Kamer over de Justitiebegroting. In aanloop daar naartoe roeren ook de gemeenten zich: zij willen het plan om met wietteelt te experimenteren nu al uitbreiden.

CONGRESSEN: Twee regeringspartijen hielden afgelopen zaterdag hun partijcongres. De grootste koos een nieuwe voorzitter die niet alleen heel integer moet zijn, maar ook de ledenleegloop moet stoppen. De kleinste weerstond een kabinetsontwrichtende motie over het kinderpardon. Maar de meeste aandacht ging dit weekend naar een partij met maar twee zetels - en een partijcongres waar bijna evenveel leden waren als op dat van de VVD en ChristenUnie samen: Forum voor Democratie. Ontevreden kiezers van VVD, PVV, CDA en zelfs Partij voor de Dieren voelen zich door Thierry Baudet verbonden. De opvallendste spreker op het congres daar was topadvocaat en zelfbenoemd “boze witte man” Jan Louis Burggraaf: jarenlang actief CDA’er en tot voor kort kantoorgenoot van minister Grapperhaus.

INTERVIEW: Voorafgaand aan het congres interviewden Philip de Witt Wijnen en ik Baudet, die niet lijdt aan enige vorm van bescheidenheid, maar wel een apocalyptisch wereldbeeld heeft en zichzelf als Nederlands enige mogelijke redder ziet. Niet door in Den Haag aan debatten deel te nemen, overigens, “maar ik denk wel dat het nodig is, dat ik premier moet worden”.

WAT WIJ LEZEN: Andere opmerkelijke interviews afgelopen weekend waren die met CDA-leider Sybrand Buma, die waarschuwt voor Russische infiltratie en na de ‘gedachtenpolitie’ nu ook de ‘internetpolitie’ in het leven lijkt te willen roepen, en met SP-voorzitter Ron Meyer. Hij heeft geen spijt van het uitsluiten van de VVD, waardoor de SP de afgelopen formatie nooit in beeld kwam als regeringspartij, maar belooft niet dat die uitsluiting een volgende keer weer zo hardnekkig zal zijn. Geert Wilders kondigt ook buitenparlementaire acties aan. Daarnaast reconstrueerden verschillende kranten hoe het Europees Medicijnenagentschap naar Amsterdam werd gehaald.

WAT WIJ VOLGEN: Vandaag verdedigt Arie Slob het mediagedeelte van zijn begroting. De Tweede Kamer laat zich ook bijpraten over de missies in Mali, Afghanistan en Irak en Jordanië. Volgende week wordt daarover gedebatteerd. Staatssecretaris Raymond Knops bezoekt Sint-Maarten. Daar trad demissionair premier Marlin vrijdag onder druk van Nederland af, maar de politieke en maatschappelijke chaos na orkaan Irma duurt voort.

QUOTE VAN DE DAG:

“Als ze me zouden vragen voor de senaat lijkt me dat mooi. Dat zou ik voor het CDA niet doen.”

Advocaat Jan Louis Burggraaf over zijn overstap van het CDA naar FvD.