Tienduizenden mensen geëvacueerd vanwege vulkaanuitbarsting Bali

De internationale luchthaven is gesloten. Tienduizenden reizigers zitten daardoor vast.

Vulkaan Agung spuwt as uit. De internationale luchthaven is vanwege de aswolken gesloten.
Vulkaan Agung spuwt as uit. De internationale luchthaven is vanwege de aswolken gesloten. Foto ANP

De Indonesische autoriteiten hebben het dreigingsniveau van vulkaan Agung op eiland Bali maximaal opgeschaald. Tienduizenden mensen in de omgeving van de vulkaan, die afgelopen weekend uitbarstte, moeten onmiddellijk vluchten.

Agung spuwt sinds zaterdag aswolk na aswolk in de atmosfeer boven het eiland. De dikke zwarte aspluim die hierdoor ontstaan is, reikt tot duizenden meters in de lucht. Door het verslechterde zicht is het vliegverkeer ontregeld. Maandag is de internationale luchthaven van Bali gesloten, schrijft AP. Tienduizenden reizigers kunnen niet verder.

Vee achterlaten

Volgens de rampendienst van de Indonesische overheid moeten zeker 100.000 mensen vluchten die zich in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan bevinden. Zo’n 40.000 daarvan zijn inmiddels geëvacueerd. Veel mensen willen hun vee niet achterlaten en hebben daarom hun spullen nog niet gepakt, zegt de rampendienst in een verklaring. Als het moet, worden ze daartoe gedwongen.

Tekst gaat verder na de fotoserie

“Voortdurend vrijkomende rookpluimen worden zo nu en dan gevolgd door explosieve uitbarstingen en het geluid van kleine ontploffingen kan tot zo’n 12 kilometer afstand gehoord worden”, schrijft de rampendienst. Ze waarschuwt voor een eventuele volgende uitbarsting. De dienst gaf beelden vrij van lavastromen die langs de vulkaan naar beneden liepen.

De kleine internationale luchthaven op buureiland Lombok moest eerder dit weekend al sluiten. KLM annuleerde zondag al meerdere vluchten omdat de vliegmaatschappij het niet veilig acht in het donker te landen en te vertrekken.

Pont naar Java

Een woordvoerder van Ngurah Rai, het internationale vliegveld van Bali, zegt tegen AP dat 59.000 reizigers gestrand zijn. Het aantal geannuleerde vluchten staat op 445. Tot minstens dinsdag is de luchthaven gesloten. Elke zes uur bekijkt de leiding van Ngurah Rai de situatie opnieuw.

De luchthavenleiding zet bussen in om toeristen van wie vluchten geannuleerd zijn naar pontjes te brengen waarmee ze onder andere buureiland Java kunnen bereiken. Vanaf daar kunnen ze via andere luchthavens Indonesië verlaten.

Jaarlijks bezoeken zo’n vijf miljoen mensen het toeristische eiland Bali. Het staat bekend om zijn stranden, surfplekken en tempels. Bij de laatste grote uitbarsting van Agung in 1963 kwamen honderden mensen om het leven en werden verschillende dorpen verwoest.

De uitbarsting in beeld, op Twitter gezet door het hoofd van de Indonesische rampendienst:

Twitter avatar Sutopo_BNPB Sutopo Purwo Nugroho Erupsi Gunung Agung dilihat dari daerah Muncan Karangasem. Abu kelabu tebal terus keluar dari kawah Gunung Agung https://t.co/4zKImL0w1I

Correctie (27-11-2017): in een eerdere versie van dit bericht werd de vulkaan Agun genoemd, niet Agung.