Vier marineschepen tijdelijk uit de vaart

Alle vier de patrouilleschepen bleken na onderzoek problemen met de blusinstallatie te hebben.

De Zr. Ms. Holland, één van de patrouilleschepen, bij afvaart van uit de marinehaven in Den Helder in 2016. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Vier patrouilleschepen van de marine varen tijdelijk niet uit door problemen met de blusinstallatie. Uit een onderhoudstest vorige maand bleek dat een van de schepen een probleem had met de sprinklerinstallaties, schrijft staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) maandag in een brief aan de Kamer.

Uit verder onderzoek bleek dat de installaties van de andere drie zogenoemde hollandklasse ook niet in orde waren. De sprinklerinstallatie is essentieel voor de veiligheid van de bemanning in het geval van brand, aangezien de schepen maar met beperkte bemanning varen. De blussystemen worden de komende paar maanden vervangen. Wat er exact mankeerde aan de systemen, kon een woordvoerder van het ministerie niet zeggen.

Missie

Een van de schepen zou in februari gebruikt worden bij een missie naar het Caribisch gebied. Om dit alsnog door te laten gaan, wordt de blusinstallatie als tussentijdse oplossing gedeeltelijk vervangen. Ook gaat er extra bemanning mee en is er meer brandbestrijdingsmaterieel aan boord. In september werden twee van de ondersteuningsvaartuigen, de Zr.Ms. Pelikaan en de Zr.Ms. Zeeland, bij de Bovenwindse Eilanden ingezet bij de hulpverlening na orkaan Irma.

    • Maartje Geels