Vergunning bestrijdingsmiddel glyfosaat vijf jaar verlengd

Bij eerdere stemmingen over het gebruik van het omstreden middel was er onvoldoende steun voor verlenging.

Een fles van Monansto's pesticide Roundup. Het omstreden glyfosaat is er een hoofdbestanddeel van.
Een fles van Monansto's pesticide Roundup. Het omstreden glyfosaat is er een hoofdbestanddeel van. Foto AFP

De Europese Unie heeft de toestemming voor het gebruik van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat met vijf jaar verlengd. Dat bleek maandag bij een stemming van de Europese lidstaten over een voorstel van de Europese Commissie, meldt AFP.

Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor het voorstel. De Commissie wilde oorspronkelijk voor tien jaar toestemming geven voor het gebruik van glyfosaat. Bij een stemming in oktober was daar niet genoeg steun voor. De commissie verlaagde het voorstel vervolgens naar vijf jaar. Ook daar bleek toen niet genoeg steun voor te zijn.

De licentie voor glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Monsanto’s onkruidbestrijdingsmiddel Roundup, loopt 15 december af. Om de vergunning te verlengen, moesten 16 van de 28 lidstaten vóór stemmen, die samen minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

Lees ook: Heeft glyfosaat nog wel toekomst?

Glyfosaat is in 2015 door de wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempeld als “waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen”. De Amerikaanse staat Californië besloot het daarop het bestrijdingsmiddel te verbieden. Maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) zijn van mening dat er onvoldoende bewijs is om het als kankerverwekkend te beschouwen.

Lees ook: Dodelijk voor planten, maar ook voor mensen?


Update (28-11-2017):

De Duitse stem vóór verlenging, die de doorslag gaf, heeft in Berlijn tot grote problemen geleid voor bondskanselier Merkel (CDU) en haar poging een nieuwe regering te vormen met de SPD. Minister van landbouw Schmidt (CSU) gaf opdracht voor te stemmen, hoewel hij wist dat zijn collega van milieu Hendricks (SPD) tegen was. Doorgaans onthoudt Duitsland zich van stemming als de regering intern verdeeld is. De SPD spreekt nu van een vertrouwensbreuk, terwijl donderdag een eerste gesprek tussen CDU, CSU en SPD over de nieuw te vormen coalitie is gepland.