Trumpblog

Wist Trump al dat Flynn loog?

Volg hier alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Wist Trump al dat Flynn loog?

Vrijdag bleek dat Trumps voormalig Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn meewerkt met speciaal aanklager Robert Mueller, die in opdracht van het ministerie van Justitie de aard en intentie van de contacten van Trumps entourage met Russische functionarissen onderzoekt.

Maar in plaats van afstand van hem te nemen van zijn gevallen adviseur, begon hij deze vervolgens te verdedigen op Twitter, Vooral met één tweet leek Trump het alleen maar erger te maken voor zichzelf, schrijft Amerika-redacteur Maartje Somers.

„Ik moest Generaal Flynn wel ontslaan omdat hij tegen de vicepresident en de FBI loog”, schreef Trump. „Hij heeft schuld bekend aan die leugens. Dat is jammer omdat zijn handelen tijdens de transitie wettig was. Er was niets te verbergen!”

I had to fire General Flynn because he lied to the Vice President and the FBI. He has pled guilty to those lies. It is a shame because his actions during the transition were lawful. There was nothing to hide!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 2, 2017

Gaf de president nu toe dat hij al wist dat Flynn tegen de FBI had gelogen toen hij na Flynns opstappen bij toenmalig FBI-directeur Comey opwierp het onderzoek naar Flynn te laten rusten? Dat zou volgens sommige juridisch experts, onder wie het opgestapte hoofd van het Ethisch Bureau van de Regering Walter Shaub en Richard Painter, de hoogste ethisch jurist van de regering van George W. Bush, niets minder betekenen dan een bekentenis van het hinderen van de rechtsgang – een mogelijke grond voor impeachment door het Congres.

Lees het bericht van Amerika-redacteur Maartje Somers: Trump blijft gevallen Flynn verdedigen

Trump haalt uit naar FBI

Donald Trump heeft zondag in een serie tweets uitgehaald naar de FBI. Volgens de president is de politiedienst onder leiding van de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey "aan flarden gegaan". Trump belooft om de politiedienst weer terug te brengen naar grote hoogte.

Dat de FBI er zo slecht voorstaat, komt volgens Trump door onder meer het "valse" en "oneerlijke" onderzoek naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton.

After years of Comey, with the phony and dishonest Clinton investigation (and more), running the FBI, its reputation is in Tatters - worst in History! But fear not, we will bring it back to greatness.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 december 2017

Clinton gebruikte een privéserver om haar mail te versturen toen zij minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) was. Dat is verboden, maar na onderzoek van de FBI werd besloten dat ze daarvoor niet vervolgd wordt. In mei werd Comey op staande voet ontslagen door Trump omdat hij fouten gemaakt zou hebben in het onderzoek.

ABC-journalist geschorst na "ernstige fout"

De Amerikaanse zender ABC News heeft journalist Brian Ross vier weken geschorst vanwege een "ernstige fout" in de verslaggeving rond de schuldbekentenis van voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn. Dat maakte de zender zaterdagavond bekend.

Twitter avatar ABC ABC News .@ABC News statement on Michael Flynn report: https://t.co/sd9TeFiiLQ https://t.co/UtHFHeuwcM

Ross zei vrijdag tijdens een live-uitzending dat Trump tijdens de verkiezingscampagne Flynn de opdracht had gegeven contact te zoeken met de Russen. Dit zou een grote doorbraak betekenen in het Ruslandonderzoek.

Ross trok na enkele uren deze berichtgeving in. Trump zou namelijk tijdens zijn campagne aan Flynn en andere adviseurs hebben gevraagd na te denken over hoe ze de relatie met de Russen konden verbeteren. Pas na de verkiezingen vroeg Trump aan Flynn om contact te leggen met de Russen om te spreken over onder meer de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

In de verklaring zegt ABC News de foutieve berichtgeving te betreuren.

"Het is van essentieel belang dat we het correcte verhaal vertellen en dat we het vertrouwen van het publiek behouden dat we hebben opgebouwd --- Dat zijn onze basisprincipes. We zijn gisteren tekort geschoten op dat gebied."

Ross reageerde via Twitter:

Twitter avatar BrianRoss Brian Ross My job is to hold people accountable and that's why I agree with being held accountable myself.

Kort hierop reageerde ook Donald Trump:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Congratulations to @ABC News for suspending Brian Ross for his horrendously inaccurate and dishonest report on the… https://t.co/wEVP4iGN6n

Speciaal aanklager plaatste onderzoeker over na anti-Trump-sms'jes

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft een FBI-agent over laten plaatsen nadat hij berichten had verstuurd die als anti-Trump geïnterpreteerd konden worden. Dat meldt The New York Times.

Het gaat om de zeer ervaren agent Peter Strzok. Strzok was ook een van de agenten die onderzoek deed naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton. Hij werd afgelopen zomer overgeplaatst naar de afdeling personeelszaken van de FBI.

Wat er in de berichten stond, is onduidelijk. Het zou gaan om een sms'jes die Strzok en een collega over en weer stuurden, waarin ze reageerden op nieuwsberichten over Trump.

Volgens The New York Times toont het verhaal aan hoe Mueller, die de banden tussen Rusland en het team van Trump onderzoekt, alle schijn van partijdigheid van zijn onderzoek wil vermijden. Toch zou Trump het ook aan kunnen grijpen om juist opnieuw het tegenovergestelde te beweren, dat het onderzoek juist gekleurd is.

Strzok is onderwerp van onderzoek van het ministerie van Justitie naar de manier waarop de FBI omging met onderzoeken die te maken hebben de met presidentscampagne. Zo wordt de handelwijze van de FBI omtrent het schandaal met de mails van Clinton onderzocht.

In juli 2016 werd aangekondigd dat Clinton niet vervolgd zou worden, maar een paar dagen voor de verkiezingen liet FBI-directeur Comey weten het onderzoek toch te heropenen. Volgens Clinton heeft dat haar mede het presidentschap gekost.

Trump maakt zich geen zorgen over Flynn

Donald Trump maakt zich geen zorgen dat zijn voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn heeft toegegeven gelogen te hebben tegen de FBI. Dat zei Trump tegen journalisten bij het verlaten van het Witte Huis, schrijft persbureau Reuters.

"Er is geen sprake van een samenzwering", herhaalde Trump zaterdag wat hij al veel vaker gezegd heeft over de banden tussen zijn entourage en Russische functionarissen. Flynn is aangeklaagd, zo werd vrijdag bekend, omdat hij loog tegen de FBI over de inhoud van een ontmoeting met de Russische ambassadeur een maand voordat Trump geïnaugureerd werd als president. Op Twitter voegde Trump daar aan toe dat Flynn weliswaar gelogen heeft, maar nooit iets illegaals deed.

I had to fire General Flynn because he lied to the Vice President and the FBI. He has pled guilty to those lies. It is a shame because his actions during the transition were lawful. There was nothing to hide!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 2, 2017

Lees ook: Schuldbekentenis Flynn benauwt entourage Trump

Omdat de aanklacht tegen Flynn gaat om een relatief licht vergrijp, terwijl hij ook onder meer in het geheim lobbyde voor Turkije in dezelfde periode, bestaat het vermoeden dat Flynn meewerkt met speciaal aanklager Robert Mueller in ruil voor een lichtere straf, zodat zijn getuigenis wellicht tegen anderen gebruikt kan worden.

Naast een schuldbekentenis zei Flynn ook dat hij zijn opdrachten kreeg van een "zeer hooggeplaatst lid van het Presidentiële Transitieteam". Dat kan bijna alleen maar wijzen op Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump, of Trump zelf.

Trump: vertrek Tillerson is nepnieuws

Donald Trump ontkent dat hij van plan is zijn buitenlandminister Rex Tillerson te ontslaan. Berichten daarover uit The New York Times noemde hij vrijdag op Twitter "nepnieuws":

"De media speculeren dat ik Rex Tillerson heb ontslagen, of dat hij snel zal vertrekken - NEPNIEUWS! Hij vertrekt niet en hoewel we over bepaalde onderwerpen van mening verschillen, (ik maak uiteindelijk de dienst uit) verloopt de samenwerking goed en staat Amerika weer in hoog aanzien!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The media has been speculating that I fired Rex Tillerson or that he would be leaving soon - FAKE NEWS! He’s not le… https://t.co/tYYnq58Zmk

'Plan voor ontslag Tillerson klaar'

Het Witte Huis heeft een plan klaarliggen om de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson te vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Dat schrijft The New York Times donderdag op basis van bronnen binnen het Witte Huis.

President Trump heeft nog geen toestemming gegeven het plan uit te voeren – een woordvoerder van het Witte Huis ontkent de berichtgeving – maar volgens ingewijden met wie de krant sprak „kan dat binnen enkele weken gebeuren”.

De relatie tussen Tillerson en Trump is al enige tijd gespannen. De president noemde de minister ‘Mr. Exxon’; op zijn beurt noemde Tillerson volgens sommige berichten zijn baas een ‘moron', een imbeciel. Tillerson sprak deze berichten naderhand niet tegen.

Tillerson was vóór zijn ministerschap de baas van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil.

Stemming over belastinghervormingen uitgesteld

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond (lokale tijd) een stemming over omstreden belastinghervormingen uitgesteld. Ze kon het niet eens worden over de precieze uitwerking van het plan. Dat is een tegenslag voor de Amerikaanse president Donald Trump, omdat het er op leek dat er genoeg steun was voor de hervormingen. De stemming is in ieder geval tot vrijdagochtend uitgesteld, maar volgens Reuters is nog onduidelijk of de Republikeinen tegen die tijd de nodige steun hebben.

Een groep Republikeinse senatoren, onder wie Trump-criticus Bob Corker, maakt zich zorgen over de gevolgen die de hervormingen kunnen hebben voor de Amerikaanse staatskas. Daarom willen ze een clausule toevoegen waarmee de belastingen automatisch weer omhoog gaan als het de economie niet de beloofde stimulans kan geven.

Het plan behelst grootschalige belastingverlagingen. Volgens Trump helpen de hervormingen Amerikaanse burgers met middeninkomens. Critici zeggen echter dat vooral rijke Amerikanen profijt hebben van het belastingplan. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid in de Senaat. Democraten zullen naar verwachting unaniem tegen het plan stemmen. Trump moet daarom genoeg steun krijgen uit zijn eigen partij om de hervormingen door te kunnen voeren.

Lees ook: Belastingplan is de doorbraak die Trump hard nodig heeft

Het verlagen van de belasting was een stokpaardje van Trump tijdens zijn presidentscampagne. Ook willen de Republikeinen graag een eerste grote overwinning behalen, nadat het eerder dit jaar niet lukte om een einde te maken aan het zorgsysteem van Trumps voorganger Barack Obama.

Kerstmis in het Witte Huis: 5,5 km aan lampjes

Onder leiding van first lady Melania Trump hebben meer dan 150 vrijwilligers ruim 1.600 uur lang het Witte Huis versierd voor Kerst. De vrijwilligers hebben 71 kerstkransen opgehangen, 53 kerstbomen opgetuigd, 2.750 meter aan lint, 5.500 meter aan lampjes, 304 meter aan bloemenkransen en meer dan 12.000 decoraties opgehangen. Voor genodigden zijn er 31.000 koekjes gebakken - waarvan 15.000 suikerkoekjes. Ook staat er 175 kilo aan peperkoekhuizen in de oostvleugel van het Witte Huis.

Het is de eerste keer dat de Trumps Kerst vieren in het Witte Huis en maandag presenteerde first lady Trump, onder begeleiding van een tiental ballerina's die Tsjaikovski's De notenkraker in uitvoering brachten, het resultaat.

Als thema voor de kerstversieringen is gekozen voor "aloude tradities". Daarvoor is gekeken naar 200 jaar Kerst in het Witte Huis. "De feestdagen zijn erg belangrijk voor ons", aldus Melania Trump. "Ik hoop dat wanneer mensen het Witte Huis bezoeken ze het gevoel krijgen dat ze thuis komen voor de feestdagen." De verklaring eindigt met een kerstwens voor alle lezers.

Vorig jaar werd het Witte Huis nog versierd door de Obama's, die zelfs 63 kerstbomen plaatsten in het presidentiële verblijf. Ook gigantische replica's van de honden van de Obama's stonden in de oostvleugel tijdens de kerstviering.

Een gedeelte van het Witte Huis wordt komende maand opengesteld. Dan worden er rondleidingen en recepties gegeven. Verwacht wordt dat meer dan 25.000 mensen de komende maand een bezoek brengen aan het versierde Witte Huis.

Christmas at the White House 2017: https://t.co/R9kksHS6N3

By the numbers ⬇️ pic.twitter.com/lvJXFDNQzG

— The White House (@WhiteHouse) November 27, 2017

Machtsstrijd bij consumentenautoriteit VS

Chaos bij de Amerikaanse financiële waakhond, de Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), die Amerikanen moet beschermen tegen woekerhypotheken en ondeugdelijke creditcardvoorwaarden.

Want wie is er nu de waarnemend directeur? Leandra English, die aangesteld was door haar voorganger en maandag haar eerste werkdag zou hebben? Of toch het hoofd van Trumps begrotingsafdeling, Mick Mulvaney, die door de president in allerijl benoemd is en die maandag pontificaal het pand van de CFPB betrad?

'Waarnemend directeur'

English en Mulvaney vochten gedurende de maandag om het directeurschap. Zo stuurden beiden het personeel een mail, ondertekend met "waarnemend directeur". Mulvaney nodigde het personeel daarbij uit een donut te komen eten in zijn – of English’ – kantoor. English, die niet op kantoor was, spande een rechtszaak aan tegen de regering Trump.

Het gevecht om het directeurschap van het instituut is meer dan een farce. Het CFPB is een Democratisch project – het werd onder Obama opgericht om consumenten tegen financiële wanpraktijken te beschermen. Republikeinen vinden het een bureaucratisch gedrocht dat Wall Street nodeloos in de weg zit. Mick Mulvaney, een Republikein die zich ten tijde van Obama in het Congres profileerde als begrotingshavik, noemde het instituut in het verleden "een zieke, droevige grap".

Trump noemt senator 'Pocahontas'

Tijdens een ontvangst op het Witte Huis van indiaans-Amerikaanse veteranen van de Tweede Wereldoorlog, heeft president Donald Trump maandag voor ophef gezorgd door voor de grap een senator te vergelijken met Pocahontas, de bekende native american prinses uit de zeventiende eeuw. Het ging om senator Elizabeth Warren, die in 2012 aan de pers heeft verteld dat ze afstamt van de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten.

Trump noemde de veteranen "ongelofelijk" en "zeer speciale mensen", om daar volgens persbureau Reuters het volgende aan toe te voegen:

"Jullie waren hier al lang voordat wij hier waren. Althans, we hebben wel iemand in het Congres die zegt dat ze hier al heel lang geleden was. Ze noemen haar Pocahontas."

Trump heeft de afgelopen jaren geregeld de draak gestoken met Warrens verhaal. Hij gelooft de senator niet. Tijdens zijn presidentscampagne noemde hij Warren herhaaldelijk Pocahontas. Destijds haalde hij zich daar al de woede mee op de hals van leiders uit de native american-gemeenschap. Warren reageerde tegenover tv-zender MSNBC onthutst op Trumps opmerking:

"Dit had een gelegenheid moeten zijn om helden te eren [...] Jammer genoeg kan de president niet eens zo'n ceremonie voltooien zonder er een racistische opmerking uit te gooien."

Via zijn perswoordvoerde Sarah Sanders heeft Trump laten weten dat er wat hem betreft van racisme geen sprake was. Volgens Sanders heeft Trump "extreem veel respect" voor de indiaans-Amerikaanse veteranen. "Ik denk dat de meeste mensen pas echt beledigd zijn doordat Warren liegt over haar achtergrond, om haar carrière te bevorderen."

Welkom in ons nieuwe Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog van deze week. Hier houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het vorige Trumpblog terug