Thuiskok. Nigella’s zinnelijke keuken

Als iemand de zinnelijkheid van eten terug heeft gebracht in de keuken, dan toch zeker de Britse Nigella Lawson, die met ongegeneerde eetlust al likkend aan lepels en hardop zuchtend haar erotisch kapitaal inzette om de vreugde van thuiskoken aan de man en vrouw te brengen.

Het gaat niet ver te stellen dat Lawson al met haar eerste boek, in 1998, voor een kleine revolutie zorgde in de kookwereld. Ze brak met het wat stijve en juf-achtige van oudere collega’s als Delia Smith en zorgde voor een spannende, frisse wind met haar mooie voorkomen, mediagenieke enthousiasme en persoonlijke manier van schrijven die soms heel intiem aan doet.

Vraag je je bij sommige kookboekenschrijvers af of ze eigenlijk wel hun eigen gerechten eten, bij Lawson bestaat daar geen twijfel over. Haar liefde voor eten is echt. Haar leven niet alleen een aanschakeling van glamoureuze momenten, maar ook van naakte kwetsbaarheid tijdens mindere tijden – en dat maakt haar zo authentiek en aantrekkelijk.

Als kookboekenauteur is Lawson niet van de kale blaadjes sla, chiazaadjes of andere modieuze ongein. Ze houdt van haar koolhydraten en vetten en peuzelt haar eigen gerechten met overgave op. En in een media-cultuur waarin slank de norm is en vrouwen zich de geneugten van echt voedsel ontzeggen, is het een verademing een vrouw te zien die haar rondingen koestert en duidelijk van haar eten geniet.

Ze heeft, voor zover ik weet, ook nooit meegedaan aan de culinaire hypes: bij Lawson draait het om gewone, toegankelijke gerechten die lekker zijn en voor iedereen makkelijk te maken. Zo ook in haar laatste boek Bij mij aan tafel: het geluk van thuiskoken, waar alles draai om het plezier van thuiskoken.

Na een sympathieke introductie waarin ze nadrukkelijk wijst op haar beperkingen als thuiskok, volgen allerlei bekende recepten waarvan ik me afvraag of ze een nieuw boek rechtvaardigen. Maar misschien gaat het bij Nigella minder om de recepten en meer om haar en haar anekdotes. Om het idee dat je bij haar aan tafel zit terwijl ze de gerechten toelicht. Oordeelt u deze komende week zelf maar als we er uit gaan koken.