Streekproduct

Limburgse Maasvallei levert eerste Nederlandse streekwijn

Na parmaham en Edammer kaas wordt ook Limburgse wijn een Europees streekproduct. Dat meldde de Britse krant The Guardian vrijdag. De Europese Commissie publiceert het besluit naar verwachting deze maandag. Het is de eerste Nederlandse wijn die officieel beschermd wordt.

De beschermde status is voor rode en witte wijnen uit de ‘Maasvallei Limburg’, van Roermond tot Meerssen. Er is één Nederlands wijngoed dat de ‘beschermde oorsprongsbenaming’ (BOB) straks al op het etiket kan zetten: het wijngoed Thorn van 6 hectare.

De Limburgse wijnboer Harry Vorselen krijgt het stempel samen met tien wijnboeren uit Belgisch-Limburg die aan de andere kant van de landsgrens gevestigd zijn. „Zover ik weet is die het eerste grensoverschrijdende streekproduct”, zegt Vorselen. Hij diende een aanvraag in voor de BOB-status, samen met een Belgische collega.

De Maasvallei Limburg-wijnen kunnen van tien verschillende druivenrassen gemaakt zijn. Boeren slagen er steeds beter in om in Limburg wijn te maken door de opwarming van het klimaat.

De ‘beschermde oorsprongsbenaming’ is voor Europese streekproducten die in één gebied op een gecontroleerde manier bereid worden. In Nederland hadden tot nu toe zes producten deze status. Dat zijn vier kazen (Edammer kaas, Gouda, Kanter en ‘Boeren Leidse met sleutels’), de opperdoezer ronde aardappel, en asperges uit het zuidwesten van Noord-Brabant. (NRC)