Roemeense leefde tien jaar als slavin

Zuid-Italië Een Zuid-Italiaanse man heeft jarenlang een jonge Roemeense vrouw gevangen gehouden, verkracht en mishandeld.

De carabinieri die Aloisio Francesco Giordano en zijn zoontje van negen aanhielden bij een routinecontrole, vertrouwden het niet. Het jochie zag er verwaarloosd en ondervoed uit. Ze begeleidden de 52-jarige Giordano naar zijn huis bij Gizzeria, afgelegen op het Zuid-Italiaanse platteland. Zo kwamen zij een gruwelverhaal op het spoor waarvan steeds meer ijzingwekkende details bekend worden.

Giordano hield al tien jaar lang in een barak onder de grond een vrouw uit Roemenië gevangen. Volgens berichten in Italiaanse media heeft hij haar jarenlang misbruikt, mishandeld en gepijnigd. Als hij wegging, werd ze vastgebonden. Haar toilet was een emmer onder een stoel. Ze moest samen met haar kinderen, naast het jongetje van negen een meisje van drie, slapen op een stuk karton, in een stinkende, van muizen en insecten vergeven ruimte, zonder elektriciteit.

De vrouw was als 19-jarige komen werken bij de man, om zijn ernstig zieke vrouw te verzorgen – die al vrij snel overleed. Giordano hield de Roemeense daarna gevangen en maakte haar tot twee keer toe zwanger.

Heel af en toe gingen ze wel de deur uit – hij had gordijntjes in zijn auto gemaakt om te voorkomen dat iemand haar zou zien. Ook toen ze moest bevallen in een kliniek heeft niemand alarm geslagen. Giordano bedreigde haar voortdurend om te voorkomen dat ze iets zou vertellen, en moedigde het jongetje aan op zijn moeder te spugen en haar te slaan. Docenten op het schooltje dat de jongen bezocht, zeggen nooit iets te hebben gemerkt.

Giordano is een recidivist. Hij kwam in 1999 vrij na 4,5 jaar cel wegens seksueel geweld en mishandeling.