Revolutionaire Garde

Iran: vergroting bereik raketten ‘als Europa bedreiging vormt’

Het Iraanse leger is bereid het bereik van zijn ballistische raketten te vergroten als Europa een bedreiging gaat vormen voor het land. Dat heeft generaal Hossein Salami, tweede man van de Iraanse Revolutionaire Garde, zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Nu reiken de meest geavanceerde projectielen van het Iraanse leger niet verder dan 2.000 kilometer. Salami zei dat Iran het bereik tot nu toe beperkt hield uit strategische overwegingen. Het shi’itische land kan met het raketarsenaal vijanden als Israël en Saoedi-Arabië en Amerikaanse legerbases in de regio treffen, maar niet Europa. De uitlatingen lijken een reactie op een oproep van Frankrijk, dat zei „compromisloos” met Iran te willen overleggen over het ballistische raketprogramma. Die onderhandelingen staan los van het atoomakkoord met het land. (NRC)