Raad van Europa

‘Heroverweeg sanctie van Straatsburg tegen Moskou’

De secretaris-generaal van de Raad van Europa wil dat andere landen zich afvragen of de sancties van de raad tegen Rusland niet moeten worden heroverwogen. Na de annexatie van de Krim verloor Moskou zijn stemrecht in de Raad, die vanuit Straatsburg toezicht houdt op naleving van de mensenrechten en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR). In een interview met de Financial Times wijst secretaris-generaal Thorbjørn Jagland, oud-premier van Noorwegen, erop dat eenderde van de zaken voor het ECHR Russische burgers betreft. „Het zou echt erg, erg slecht zijn als Rusland op zou stappen”, zei Jagland. Rusland heeft zijn bijdrage aan de raad, 33 miljoen euro op een budget van 450 miljoen, deze zomer opgeschort. Oekraïne vindt dat de Raad niet moet buigen voor Russische chantage. (NRC)