Protesten Pakistan beëindigd na vertrek minister

De islamisten die al weken actievoeren bij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad beëindigen hun protestactie na het vertrek van de minister van Justitie.

Demonstranten in Islamabad dragen de kist van een van de omgekomen betogers.
Demonstranten in Islamabad dragen de kist van een van de omgekomen betogers. Foto Sohail Shazad/EPA

De Pakistaanse minister van Justitie, Zahid Hamid, is maandag opgestapt na bijna drie weken van fel protest door fundamentalistische moslims. Zij betichtten de minister van godslastering en blokkeerden onder meer toegangswegen naar de hoofdstad Islamabad. Dat meldt de Pakistaanse staatsomroep PTV. Bij de demonstraties vielen zes doden en zeker tweehonderd gewonden. De islamisten maakten na het ontslag bekend zich terug te trekken.

Minister Hamid had voorgesteld om een zin te veranderen in de eed die parlementariërs op Mohammed moeten zweren. De voorgestelde tekst, die in de ogen van de betogers godslasterlijk was, werd vrijwel meteen ingetrokken, maar het kwaad was in de ogen van de betogers al geschied. Volgens de minister was de voorgestelde wijziging overigens een fout, gemaakt door zijn ambtenaren.

Sit-ins

De Pakistaanse politie raakte zaterdag slaags met islamisten die belangrijke wegen in hoofdstad Islamabad al drie weken blokkeren met sit-ins. De demonstranten staken zondag voertuigen in brand. Er werden ongeveer 8.000 politiemensen en paramilitairen ingezet om de ongeveer 2.000 activisten van de beweging Tehreek-e-Labaik weg te jagen. Het leger wierp blokkades op om de demonstraties in te dammen.

Ook in anders steden in Pakistan demonstreerden islamisten. In Karachi vielen 35 gewonden, onder wie twee politieagenten.