President Honduras claimt herverkiezing

Omdat de officiële uitslag nog niet binnen is, heeft ook tegenkandidaat Salvador Nasralla de overwinning geclaimd.

De Hondurese president en zijn vrouw Ana (links van hem) bezoeken een verkiezingsbijeenkomst in Tegucigalpa zondag.
De Hondurese president en zijn vrouw Ana (links van hem) bezoeken een verkiezingsbijeenkomst in Tegucigalpa zondag. Foto Gustavo Amador / EPA

Zowel de Hondurese president Juan Orlando Hernández als zijn tegenstrever Salvador Nasralla hebben de overwinning geclaimd van de presidentsverkiezingen, die zondag in het Midden-Amerikaanse land plaatsvonden. Volgens een peiling van zender Televicentro, die doorgaans betrouwbaar wordt geacht, kreeg Hernández bijna 44 procent van de stemmen, schrijft persbureau Reuters.

Nasralla van de centrum-rechtse Oppositie Alliantie tegen het Dictatorschap zou bijna 35 procent van de stemmen hebben gekregen. Omdat de officiële uitslag vooralsnog uitblijft, heeft ook Nasralla vervolgens de overwinning geclaimd. “We zijn aan de winnende hand”, zei Nasralla tegen zijn aanhang.

Hernández vertelde zijn aanhang dat “de uitslag meer dan helder is”:

“Wij hebben deze verkiezingen gewonnen. Dat is wat de peilingen zeggen en dat zeggen de getelde resultaten ook.”

De alliantie heeft gezegd dat het alleen fysiek getelde stembiljetten zal accepteren als de uitslag.

Lees ook deze analyse over het straatarme land: Hij damde het geweld in Honduras in

Herverkiezing mogelijk

Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, ligt het in de lijn der verwachting dat Hernández zal worden herkozen. Ondanks zijn autoritaire manier van regeren en corruptieschandalen waarbij familieleden van hem betrokken zijn, is Hernández populair omdat hij de afgelopen jaren de georganiseerde misdaad flink terugdrong. Als parlementsvoorzitter liet hij in 2004 het verbod op een tweede presidentstermijn ongedaan maken, waardoor een herverkiezing sindsdien mogelijk is.