Oprichter Duitse drogisterij Schlecker krijgt twee jaar voorwaardelijk

Anton Schlecker pleegde fraude rondom het bankroet van zijn bedrijf, één van de grootste Duitse faillissementen ooit.

Schlecker maandag in de rechtbank in Stuttgart.
Schlecker maandag in de rechtbank in Stuttgart. Foto Sina Schuldt/AP

Anton Schlecker, de oprichter en eigenaar van de voormalige Duitse drogisterijkolos Schlecker, is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank in Stuttgart bevond Schlecker (73) maandag schuldig aan fraude rondom het faillissement van zijn bedrijf in 2012, het grootste bankroet uit de naoorlogse Duitse geschiedenis. Hij moet bovendien een boete betalen van 54.000 euro, meldt persbureau AFP.

De rechtbank achtte bewezen dat Anton Schlecker al in 2009 wist dat het einde van zijn drogisterijen onafwendbaar was. Hij maakte van die kennis misbruik door geld uit het worstelende bedrijf weg te sluizen. Schlecker maakte zo’n zestien miljoen euro niet over naar schuldeisers, maar naar het logistiekbedrijf LDG. De eigenaren van dat bedrijf waren zijn zoon Lars en zijn dochter Meike, die ook de dagelijkse leiding bij Schlecker in handen hadden. Zo verrijkte Schlecker dus zijn eigen familie.

De openbare aanklager had vorige week nog drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen Anton Schlecker. Lars en Meike Schlecker moeten wel de gevangenis in: respectievelijk twee jaar en negen maanden, en twee jaar en acht maanden.

Lees hier het stuk van NRC uit 2012 over het faillissement van Schlecker: Bij Schlecker was eigenlijk alles fout

Schleckers drogisterijketen was met tienduizend filialen de grootste van Europa. Het concern had 47.000 werknemers en draaide in 2010 nog een omzet van 6,5 miljard euro. Goed ging het toen al lang niet meer. De winkels waren verouderd en maakten een armoedige indruk. Klanten liepen in toenemende mate over naar de concurrentie. 25.000 van de 47.000 werknemers verloren hun baan. Doordat concurrent Rossmann een flink aantal filialen overnam, kon de rest van het personeel aan het werk blijven.

‘Schlecker-vrouwen’

Heel Duitsland had in 2012 na het faillissement van Schlecker medelijden met de zogeheten ‘Schlecker-vrouwen’, verkoopsters en caissières van middelbare leeftijd die vaak parttime bij het drogisterijbedrijf werkten. De meesten konden geen baan meer vinden.

In 1998 moest Anton Schlecker ook voor de rechter verschijnen. Hij en zijn vrouw kregen toen een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete opgelegd. Ze bleken hun personeel lonen te betalen die onder de cao-afspraken lagen. Daarover hadden ze gelogen tegen de autoriteiten.

Correctie (27-11-2017): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Anton Schlecker twee jaar onvoorwaardelijke celstraf heeft gekregen. Dat was onjuist: het gaat om een voorwaardelijke straf.