Opnamestop ‘complexe patiënten’ Aventurijn

De kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef, mag tot nader order geen zware complexe patiënten meer opnemen.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Tot nader order mag de kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef, geen zware complexe patiënten meer opnemen. Dat heeft minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid, VVD) maandag in een brief aan de kamer bekendgemaakt. De kliniek Aventurijn, dochterinstelling van ggz-instelling Altrecht in Den Dolder moet eerst maatregelen nemen om de zorg te verbeteren.

De beslissing van minister Dekker komt na de afronding van de eerste van drie onderzoeken naar de zaak-Faber. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deden onderzoek naar de vraag of het veilig en verantwoord is om forensische patiënten te plaatsen in de forensisch psychiatrische afdeling Roosenburg van Aventurijn, waar verdachte Michael P. verbleef.

Hoewel de inspecties concluderen dat er niet direct actief ingegrepen hoeft te worden in de kliniek, zijn er toch enkele zwakke punten. Onder meer de personeelsbezetting en het veiligheidsgevoel van medewerkers moeten volgens de inspecties verbeterd worden. Ook kunnen de patiënten in de omgeving van de kliniek te makkelijk aan drugs komen. De tijdelijke medewerkers - die vaak invallen voor vaste werknemers - zijn wel gekwalificeerd maar kennen de patiënten niet altijd goed. Ook verschillen de medewerkers en het bestuur van mening over de aanpak van patiënten met een verslaving.

Tijdelijke stop

Naast de studie naar de ggz-instelling loopt ook nog een tweede onderzoek door de inspecties naar het detentieverloop van P. Ook werkt het Openbaar Ministerie nog aan een inhoudelijk onderzoek.

In een reactie erkent het bestuur van Altrecht de problemen. Het bestuur zegt zich te herkennen in de aanbevelingen van de inspectie, over personeelsbezetting, gevoelens van onveiligheid en verslavingsproblematiek.

“Er is in de gehele geestelijke gezondheidszorg een krappe arbeidsmarkt en dat is voelbaar in de kliniek en voor iedere medewerker.”

Lees ook: P. liet lichaam Anne achter op zijn oude ‘chillplek’

Na de aanhouding van Michael P. heeft de kliniek al maatregelen genomen. Zo was er al een tijdelijke opnamestop van zware patiënten en er wordt nu 24 uur per dag gesurveilleerd door politie en buurtcoaches. Dat moet de gevoelens van onveiligheid bij omwonenden wegnemen. Ook moest het ertoe leiden dat drugs beter werden geweerd van het terrein.

Vermissing Anne Faber

De 25-jarige Faber werd sinds vrijdag 29 september vermist en op 12 oktober gevonden. Ze vertrok vanuit haar woonplaats Utrecht voor een urenlange fietstocht door het bos. Het was die avond slecht weer. Het laatste bericht stuurde ze om 18.50 uur naar haar vriend: een selfie in de regen. De foto was, bleek later, genomen op een kruispunt in Baarn.

Na de selfie werd er niets meer van Faber vernomen. Haar vriend sloeg diezelfde avond al alarm. Toen ze zaterdag niet kwam opdagen bij een afspraak in Amsterdam, kwam er een zoektocht op gang. De vriend van Faber plaatste een bericht op Facebook dat honderdduizenden keren gedeeld werd.