Nieuwe ‘statiegeldalliantie’ wil zwerfafval tegengaan

De Plastic Soup Foundation, stichting De Noordzee en de gemeente Weert: dat zijn 3 van de 21 ondertekenaars van een nieuw samenwerkingsverband dat zich inzet voor statiegeld op kleine plastic flessen en blikjes. De zogeheten Statiegeldalliantie werd deze maandag gelanceerd.

Naast Nederlandse ondertekenaars zijn ook zeven Vlaamse organisaties betrokken bij het initiatief, zoals de Vlaamse consumentenorganisatie Test Aankoop die 350.000 leden heeft.

Volgens de alliantie, opgericht door het Nederlands-Belgische Recycling Netwerk Benelux, is statiegeld noodzakelijk om zwerfafval terug te brengen en helpt het waardevolle materialen te recyclen.

Donderdag is er in de Tweede Kamer aandacht voor het onderwerp tijdens een hoorzitting over onderzoek naar recyclen en plastic afval van het Centraal Planbureau. In december spreekt de vaste Kamercommissie van Infrastructuur & Milieu over plastic. De Vlaamse minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege heeft zich in de media al voorstander getoond van statiegeld op blikjes en flesjes. Dit zou vanaf volgend jaar ingevoerd kunnen worden.