Modekwestie: Kerst bij mijn nieuwe schoonouders, wat moet ik aan?

Kerst bij de nieuwe schoonouders, en ze zijn ook nog vrij conservatief. Wat trek je aan? Onze moderedacteur adviseert.

Foto Istock

De kwestie:

Deze kerst ga ik (vrouw, 35) voor het eerst eten bij de ouders van mijn nieuwe vriend. Ik heb hem gevraagd wat ik aan moet en dan zegt hij dat ik gewoon mezelf moet zijn. Daar kan ik niks mee. Het zijn vrij conservatieve mensen, ik loop zelf het liefst in skinny jeans en op sneakers.

Het antwoord:

Het is belangrijk dat u laat zien dat u uw best heeft gedaan, zonder te overdrijven. Nederlanders, is mijn ervaring, worden er vaak een beetje ongemakkelijk van als een nieuwkomer in het gezelschap zich nadrukkelijk manifesteert met zijn of haar kleding. Vermijd dus de lollige kersttruien, de hevig glimmende feestjurken en wees terughoudend met decolletés. Probeer ook niet krampachtig om er heel netjes uit te zien: het is de bedoeling dat uw schoonfamilie kennismaakt met u en dat u zich comfortabel voelt. Vervang uw jeans door een donkere rok of broek van wol of (rib)fluweel, en draag daarbij een niet al te casual blouse, liefst van zijde. Of kies voor een simpele jurk. Als u niet van pumps houdt, draag dan korte laarsjes of veterschoenen in plaats van sneakers.

De beste albums en boeken, maar ook een tweedehandscadeau of een coupon voor ontbijt op bed. Dit zijn de cadeautips van 2017

Strijk uw kleren, poets uw schoenen, doe er een mooi sieraad bij – dat wel opvallend mag zijn; het is vaak een uitstekend begin van een gesprek.