Mediabedrijf Meredith neemt Time Inc. over

De deal rond de overname zal in het eerste kwartaal volgend jaar afgerond zijn. Meredith aasde al langer op Time Inc, uitgever van onder meer Fortune.

De beurs van New York. Meredith Corp. gaat 18,50 dollar per aandeel Time Inc. betalen.
De beurs van New York. Meredith Corp. gaat 18,50 dollar per aandeel Time Inc. betalen. Foto Richard Drew / AP

Het Amerikaanse mediabedrijf Meredith gaat voor 2,8 miljard dollar (2,3 miljard euro) branchegenoot Time Inc. inlijven, zo heeft de onderneming zondagnacht bekendgemaakt. De deal wordt mede gefinancierd door de vermogende broers Charles en David Koch. Zij investeren 650 miljoen dollar in de overname.

De miljardairs op leeftijd zijn eigenaar van het energieconglomeraat Koch Industries, dat met 100.000 werknemers en een omzet van 115 miljard dollar het tweede bedrijf van de VS is. De broers, die fel tegen elke vorm van overheidsbemoeienis zijn, investeren doorgaans veel geld in conservatieve media en de Republikeinse partij.

Lees meer over de gebroeders Koch: Twee onschuldige opa’s in goede doen? Nou nee

Omzetdaling bij Time Inc.

Time Inc. is eigenaar van ruim honderd merken en geeft naast Time ook bladen uit als Fortune, Sports Illustrated en People. Meredith is uitgever van magazines als Better Homes Gardens, allrecipes en nog een stuk of tien tijdschriften gericht op het ouderschap, en heeft zestien tv-stations. De onderneming verwacht de deal rond de overname in de eerste drie maanden van 2018 afgerond te hebben. Samen zal het bedrijf 135 miljoen lezers hebben.

Meredith gaat 18,50 dollar per aandeel betalen. Na de overname ontstaat een conglomeraat met een jaarlijkse omzet van 4,8 miljard dollar, inclusief 2,7 miljard aan advertentie-inkomsten (waarvan 700 miljoen aan online advertenties), en een brutowinst van 800 miljoen dollar. Volgens de onderneming zal de overname daarnaast leiden tot een kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen dollar in de eerste twee jaar. Met name voor Time Inc. is dat met teruglopende abonneeaantallen welkom. Het derde kwartaal liet een omzetdaling zien van 9,5 procent, het zesde kwartaal op rij dat de omzet achterbleef bij de verwachting.

In 2013 was een fusie tussen de twee mediabedrijven ook al nabij, maar een deal ging op het laatste moment niet door. Daarna besloot eigenaar Time Warner het bedrijf af te splitsen en zelfstandig naar de beurs te brengen. De markt voor tijdschriften in de VS is al een tijdje bezig met een consolidatieslag. Wenner Media, uitgever van Rolling Stone, zei in september het blad misschien te gaan verkopen. Rodale, uitgever van Men’s Health heeft recent aangekondigd zichzelf door Hearst te laten overnemen.