Man (31) krijgt werkstraf voor beledigen tegenstanders Zwarte Piet

Op Facebook schreef de man: “Dat luie zweet eruit werken. Nigger, daar ben je voor geboren.”

Archiefbeeld van de demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet'.
Archiefbeeld van de demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet'. Foto ANP

Een 31-jarige man uit Lelystad is door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot veertig uur werkstraf wegens groepsbelediging. De helft van die straf is voorwaardelijk. De man had in 2015 onder een op Facebook verspreide foto van anti-Zwarte-Pietactivisten geschreven: “Gewoon weer voor slaaf laten werken”, en:

“Dat luie zweet eruit werken. Nigger, daar ben je voor geboren.”

De man, die had bekend de reactie te hebben geplaatst en daar bij de politie spijt over had betuigd (“zo zit ik normaal gesproken niet in elkaar”), kwam maandag niet opdagen bij de rechtbank, en zijn advocaat evenmin.

Nog zeven verdachten

De Facebookreactie van deze man was een van de vijftig die door de activisten waren geselecteerd uit duizenden beledigende of bedreigende reacties. Die vijftig hebben zij bij wijze van aanklacht voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM), dat de komende tijd nog zeven verdachten voor de rechter brengt in deze zaak.

Het was voor het eerst dat het OM mensen vervolgt die beledigingen hebben geuit in het kader van de Zwarte-Pietdiscussie, zegt Willem Jebbink, advocaat van de activisten. Eerder dit jaar veroordeelde de Amsterdamse rechter twintig mensen wegens opruiing, en bedreiging, belediging en discriminatie van Sylvana Simons. Zij hadden zich op sociale media racistisch uitgelaten toen Simons bekendmaakte dat zij zich aansloot bij de nieuwe politieke partij Denk.