Weer acht jaar cel geëist in zaak bootongeluk Vinkeveen

Bij het ongeval kwamen twee mensen om nadat hun sloep werd geraakt door een speedboot.

Foto Petershotnews.nl/ANP

De 52-jarige bestuurder van een speedboot, die in 2014 een aanvaring veroorzaakte met een sloep met twee doden tot gevolg, heeft maandag opnieuw acht jaar cel horen eisen. Ook eist het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep een vaarverbod van vijf jaar. De rechter legde Arnoud H. eerder een celstraf van vier jaar op, het OM had toen ook acht jaar geëist.

Bij het ongeval op 2 augustus 2014 kwamen twee mensen om, nadat hun sloep werd geraakt door de speedboot op de Vinkeveense Plassen. Twee andere opvarenden sloegen overboord, maar overleefden de botsing.

Arnoud H. had volgens de rechtbank onaanvaardbare risico’s genomen en is roekeloos geweest. Ook werd zijn vaarbevoegdheid vijf jaar afgenomen en moest hij de slachtoffers en nabestaanden in totaal 300.000 euro betalen. De rechter achtte doodslag of poging tot doodslag niet bewezen. Dat was voor het OM reden om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Ook de verdachte ging in beroep.

‘F1-wagen op een kartbaan’

Het OM verwijt H. roekeloos gedrag en eiste daarom de maximaal haalbare straf. De boot was volgens de advocaat-generaal veel te groot en te snel voor het binnenwater van de Vinkeveense plassen.

“Het was een Formule 1-wagen op een kartbaan. De speedboot is over de sloep heen gedenderd.”

Hij gelooft niet dat het drankgebruik beperkt was gebleven tot vier drankjes, zoals de verdachte maandag zei. De verdachte schipper ontkende maandag nogmaals dat hij onverantwoorde risico’s heeft genomen en roekeloos heeft gevaren. Zijn advocaat komt maandagmiddag nog aan het woord.

H. voer door omdat hij dacht dat hij een boomstam had geraakt. Er moest een grootschalige zoekactie aan te pas komen om H. op te sporen. Hij verklaarde later niets anders te hebben gehoord dan een gillende passagier op zijn eigen boot die omviel na de aanvaring. De sloep had hij niet gezien.