IOC deelt weer levenslange schorsingen uit aan Russen

Vijf atleten zijn betrapt op doping tijdens de Spelen van Sotsji. In totaal zijn nu negentien Russen levenslang uitgesloten.

President Vladimir Poetin met de Russische bobsleeër Aleksandr Zoebkov, die in Sotsji twee keer goud won. Met doping, bleek vrijdag. Zoebov is voor het leven geschorst.
President Vladimir Poetin met de Russische bobsleeër Aleksandr Zoebkov, die in Sotsji twee keer goud won. Met doping, bleek vrijdag. Zoebov is voor het leven geschorst. Foto Phil Noble/Reuters

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sluit vijf Russische atleten voor het leven uit van de Olympische Spelen, omdat zij betrapt zijn op het gebruik van doping tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014. Dat heeft het IOC maandag bekendgemaakt, ruim een week voordat het Comité moet beslissen of Rusland mag deelnemen aan de Olympische Winterspelen volgend jaar in Pyeongchang.

Onder de vijf geschorste sporters zijn twee goudenmedaillewinnaars, Dmitrii Troenenkov en Aleksei Negodajlo. Zij zaten in Sotsji in de winnende viermansbobslee. Het IOC schorst ook de biatletes Jana Romanova en Olga Viloechina. Zij wonnen in Sotsj zilver met het estafetteteam. Viloechina pakte ook individueel een zilveren plak. De vijfde Rus die nooit meer aan de Olympische Spelen mag meedoen, is de skeletonner Sergej Sjoedinov.

Negentien sporters geschorst

Een IOC onderzoekt momenteel nogmaals alle urinestalen die het tijdens de Spelen in Sotsji bij Russische atleten heeft afgenomen. Daarbij zijn tot nu toe negentien sporters alsnog betrapt op doping, inclusief de vijf sporters die maandag zijn geschorst. Allemaal zijn ze de rest van hun leven niet meer welkom op de Spelen.

De geschorste atleten moeten ook hun medailles inleveren. Daardoor staat Rusland inmiddels niet meer bovenaan in de medaillespiegel van de Spelen in Sotsji. Aanvankelijk had het land dertien gouden plakken, daar zijn er nu nog acht van over. Met elf keer goud is Noorwegen nu het meest succesvolle land.

Lees ook dit stuk van NRC over de schorsingen van vorige week

Aanleiding voor de grootschalige her-analyse zijn de onthullingen van Grigori Rodtsjenkov, het voormalige hoofd van het antidopinglab in Moskou. Hij vertelde in 2015 dat er in Sotsji op grote schaal fraude was gepleegd met urinemonsters van Russische atleten. Onderzoek van wereldantidopingagentschap WADA toonde later aan dat er sprake was geweest van een omvangrijk Russisch staatsdopingprogramma. Duizend Olympiërs deden er aan mee. Positieve urinestalen werden via een gat in de muur het Olypische dopinglaboratorium uitgesmokkeld.

De grote vraag is nu of Rusland mag meedoen aan de komende Winterspelen, volgend jaar februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Op 5 december neemt het IOC een besluit. Bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro van 2016 mochten de Russen wel komen, maar toen was het WADA-onderzoek over de betrokkenheid van de Russische overheid nog niet verschenen. Mogelijk zal het IOC het Russische team nu wel weren, en intussen aantoonbaar schone Russische sporters toelaten onder neutrale vlag.

Lees ook: Durft het IOC Rusland te weren?

Het WADA is het daarmee oneens. Volgens het antidopingagentschap verdient Rusland het om volledig te worden uitgesloten. Om het vertrouwen van het WADA terug te winnen, moet Rusland twee dingen doen: de rol van de staat in het dopingprogramma erkennen, en onafhankelijke onderzoekers toegang geven tot het antidopinglab in Moskou. Aan beide voorwaarden hebben de Russen nog niet voldaan, concludeerde het WADA eerder deze maand.