‘Het scheelt dat ik geen alcohol drink’

Verdienen en uitgeven Francis Pronk (29) doet de pr van theater Podium Grounds. Daarnaast verzorgt ze de pr en programmering van festival de Popronde en schrijft ze concertrecensies. Ze woont samen met haar vriend in een huurhuis in Rotterdam.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik verdien mijn geld vooral met mijn baan bij Podium Grounds, een theater waar concerten worden gegeven. Daar werk ik vier dagen per week en verdien ik een prima salaris. Daarnaast ben ik nu al zeven jaar verantwoordelijk voor de programmering en de pr van de Popronde Rotterdam. Dat houdt in dat ik kijk welke locaties mee willen doen aan dit eendaagse festival en welke artiesten daarbij passen. Dit doe ik naast mijn vaste baan, dus dat kan soms wel druk zijn. De twee weken voordat het festival plaatsvindt – dit jaar was dat op 4 november – werk ik overdag bij mijn vaste baan en ’s avonds aan het festival. Dat zijn hele lange dagen, maar als het weer voorbij is en het was een succes, dan word ik daar heel blij van.

„Per jaar ben ik ongeveer een half jaar bezig met het voorbereiden van de Popronde. Wat ik in die periode verdien, is net iets meer dan mijn maandsalaris bij Podium Grounds, dus voor het geld hoef ik het niet te doen. Het is mijn passie om op al die verschillende locaties te komen, nieuwe muziek te leren kennen en steeds weer andere mensen te ontmoeten.

„Afhankelijk van hoe druk ik ben schrijf ik ook nog concert- en festivalrecensies voor festivalinfo.nl. Hiervoor krijg ik de tickets voor de concerten die ik zelf uit mag zoeken, maar verder verdien ik er niks mee. Ik doe het vooral om fantastische concerten mee te maken en dan mag ik er ook nog iets over schrijven.”

UIT

‘Ik geef voornamelijk geld uit aan muziek. Mijn vriend is drummer in een band en ik ga bijna altijd mee naar zijn concerten. De band gaat in hun bus, en met een vriendin pak ik dan de auto of ik ga met de trein. Ook als ze in Maastricht of in Leeuwarden spelen. En dat dan doorgaans één à twee keer per week. Al met al ben ik snel 30 euro of meer per keer kwijt. Het scheelt dat ik geen alcohol drink, ik vind het niet lekker en ik vind het niet fijn de controle te verliezen, dus dat kost me gelukkig niks.

„Verder zijn onze boodschappen niet bijzonder duur, alleen aan mijn shampoo geef ik wel graag geld uit. Het is een speciale waar mijn haar zo lekker van gaat ruiken en heel zacht van wordt, daar heb ik die 20 euro per fles wel voor over.

„Mijn laatste grote aankoop waren de tickets en de Airbnb van onze jaarlijkse reis naar Londen. Mijn vriend en ik zijn nu drie keer geweest en sinds vorig jaar plannen we de trip graag rond Oud en Nieuw. Londen is onze favoriete stad en zeker in de kerstvakantie is het daar prachtig met al die mooie gebouwen en lichtjes. We gaan telkens naar dezelfde perfecte, maar dure Airbnb, aan Portobello Road, en dan is het net alsof we in de film Notting Hill zitten. Voorheen gingen we met de bus die kant op. Nu gaan we voor het eerst met de Eurostar. Dat kost wel een stuk meer, maar het scheelt zeven uur reistijd.”