Longreads

Gewone jongen Andrew is nu een neonazi

Dit verhaal van The Atlantic laat zien hoe een Amerikaanse antiracist en veganist veranderde in een rechtsextremist.

Een neonazi (niet Andrew Anglin) wordt uitgejoeld door demonstranten.
Een neonazi (niet Andrew Anglin) wordt uitgejoeld door demonstranten. Foto Shannon Stapleton/Reuters

Spreekwoordelijk zeggen we weleens dat iemand een ‘geboren diplomaat’ of ‘een geboren politicus’ is. Maar je zegt niet snel dat iemand een ‘geboren neonazi of racist’ is. Hoe wordt iemand dan een neonazi? Die vraag probeert The Atlantic te beantwoorden in een longread over de Amerikaanse neonazi Andrew Anglin.

De in Ohio geboren Anglin was tijdens zijn middelbare schooltijd nog een gewone jongen, een beetje alternatief. Hij had dreadlocks, at veganistisch, liep rond met teksten op zijn T-shirt als ‘fuck racism’. Hij had zelfs een website waar hij de spot dreef met de Ku Klux Klan en andere fascistische organisaties.

Maar hij stond ook bekend als een beetje raar: hij deed zichzelf soms opzettelijk pijn, liet zich door anderen in elkaar slaan zonder terug te meppen en reageerde wreed toen de relatie van zijn zus uitging. Hij maakte haar uit voor ‘slet’. In zijn studententijd begon hij te luisteren naar de inmiddels befaamde Alex Jones, een van de grootste uitventers van complottheorieën. Hij bracht steeds meer tijd door op fora van ‘truthers’, aanhangers van dit soort theorieën en stopte met school.

Extreem beïnvloedbaar

Als er iets duidelijk wordt uit het verhaal is het wel dat Anglin extreem beïnvloedbaar was en steeds op zoek leek naar een groep mensen waar hij bij kon horen. Daarmee zit het verhaal analytisch een stuk beter in elkaar dan het artikel dat maandag in The New York Times verscheen. Dat verhaal ging ook over een neonazi, maar leidde tot veel kritiek omdat het te veel ruimte bood aan nazistische ideologieën en te weinig weerwerk gaf.

Na een veroordeling gooide Anglin het roer drastisch om. Hij vertrok naar de Filippijnen om terug te keren naar de natuur en daar ‘zijn stam’ te vinden. Hoe het leven van Anglin een wending nam van gast bij de T’boli-stam tot oprichter van de grootste neonazi-website The Daily Stormer en aanhanger van de alt-right-beweging, kun je lezen in het verhaal The making of an American nazi van Luke O’Brien bij The Atlantic (9.959 woorden, bijna 40 minuten).