Experiment Schiphol: op afspraak door controle

Wie de komende twee weken naar een Schengenland reist, kan een afspraak maken om door de veiligheidscontrole te gaan.

Security checkpoint op Schiphol.
Security checkpoint op Schiphol. Foto iStock

Schiphol doet de komende twee weken een proef waarbij reizigers een tijdslot kunnen boeken om na het inchecken door de security te gaan. Daardoor hoeven ze maximaal een kwartier te wachten bij de veiligheidscontrole. De luchthaven wil hiermee proberen de doorstroming van reizigers te verbeteren. Het idee is afgekeken van musea en pretparken zoals Disneyland, zegt een woordvoerder in het AD.

De proef geldt wel alleen voor passagiers met als bestemming een Schengenland, met een vlucht tussen 10.00 en 13.30 uur en is beschikbaar in vertrekhal 1, bij de eerste incheckbalie. Reizigers die in een andere vertrekhal hebben ingecheckt, moeten dus eerst naar vertrekhal 1 lopen. De afspraak kan tot maximaal vijf kwartier voor vertrek, voor maximaal vijf mensen worden gemaakt. Wie een afspraak heeft, krijgt een Personal Security Pass.

Bij de veiligheidscontrole scant een medewerker eerst de QR-code van de reservering. De passagier kan vervolgens zelf de boarding pass scannen bij een zelfbedieningspoortje. Per tijdslot kunnen er maximaal dertig mensen door het speciale poortje. In totaal kunnen er dagelijks vierhonderd passagiers een reservering maken. Als de proef succesvol is, wordt het systeem structureel ingevoerd zo laat de luchthaven maandag weten in een persbericht.

Lees ook dit achtergrondstuk over de oorzaken van de drukte in mei: Dit is waarom het zo druk werd op Schiphol

Recorddrukte zorgden voor lange wachtrijen

Afgelopen mei ontstonden door de recorddrukte in de meivakantie lange wachtrijen op de luchthaven waardoor tientallen passagiers hun vlucht misten, vluchten vertraagd waren en KLM vele vluchten moest omboeken. De vliegmaatschappij eiste schadevergoeding van de luchthaven wegens ‘miljoenen’ aan extra kosten.

Het kabinet stelde daarop extra geld beschikbaar voor meer marechaussees. Schiphol zelf heeft sinds de zomer ook meer medewerkers ingezet en opent op drukke momenten speciale poortjes voor reizigers met alleen een handtas.