Opinie

Een tweede leven voor je voicemail

‘Visual voicemail’ kan een alternatief worden voor het opdringerige WhatsApp, denkt Marc Hijink.

Net als faxmachines, de pieper en het antwoordapparaat behoort de voicemail tot de bedreigde diersoorten. Met officiële cijfers zijn providers niet erg scheutig, maar sinds de opkomst van WhatsApp, zo rond 2010, gaat het bergafwaarts met ons voicemailgebruik. Elk jaar tien procent minder, is een ruwe schatting.

Waarom zou je nog bellen en praten als je ook een berichtje kunt appen? Er zijn bovendien steeds minder mensen die hun voicemail afluisteren. Dat is een tijdrovend karwei: je moet berichten stuk voor stuk doorploeteren en de bediening gaat met functietoetsen die je meteen weer vergeet. En wat was die code ook alweer om voicemail vanuit het buitenland te beluisteren?

Sterfhuis

Voicemail is een overblijfsel uit het tijdperk van telefoons met toetsenbord. Toen een hashtag nog hekje heette en je nog indruk maakte met een toestel van Nokia of Siemens. In de loop der jaren veranderde mijn voicemailbox in een sterfhuis voor ingesproken berichten; ze worden nooit beluisterd en verdwijnen uiteindelijk vanzelf van de aardbodem.

Op mijn welkomstbericht adviseer ik bellers daarom om een tekstbericht te sturen. Echt aardig klinkt dat niet – eigenlijk zou ik de voicemail helemaal niet moeten gebruiken.

Je zou bijna vergeten hoe efficiënt het gesproken woord is, voor en na de pieptoon

Kunnen providers niet beter zelf de stekker uit hun voicemaildienst trekken? Nee, zegt KPN. Bij het grootste mobiele netwerk willen ze je voicemail juist nieuw leven inblazen. KPN-klanten krijgen straks visual voicemail. Ingesproken berichten verschijnen in een app als een rijtje geluidsbestanden die je kunt zien (vandaar: visual). De berichten kun je in elke gewenste volgorde afspelen, terugspoelen, wegwerpen en bewaren. Je ziet in één oogopslag wie er heeft ingesproken.

Het is een functie die iPhone-gebruikers bij T-Mobile al jaren hebben (à 1,99 euro per maand); Vodafone en Tele2 hebben nog geen concrete plannen voor visual voicemail. Jammer, want het lijkt me de eerste wezenlijke upgrade sinds IBM-medewerker Stephen Boies in 1973 het patent aanvroeg op de voorloper van voicemail, het Speech Filing System.

Alternatief voor opdringerige appjes

KPN heeft visual voicemail verschillende malen aangekondigd en weer uitgesteld. De belofte luidt nu: vanaf december is er een app voor Android-gebruikers beschikbaar, de iPhone-bezitters moeten tot 2018 wachten.

Ik ga proberen mijn voicemail een tweede leven te geven en zal mijn welkomstbericht aanpassen. Ouderwets misschien, want je kunt ook audioberichten in WhatsApp versturen. Toch is er een verschil. WhatsApp is in theorie asynchrone communicatie (‘ik ben er niet, laat een bericht achter’). Maar door alle notificaties, pop-ups en blauwe vinkjes is het chatnetwerk zo opdringerig dat je je continu gedwongen voelt snel te reageren. Bij voicemail heb je de regie in handen: jij bepaalt wanneer je een bericht beluistert en hoe snel je reageert, zonder sociale druk.

Misschien dat de appvermoeidheid toeslaat, zo in het najaar. Ik merk dat ik na drie of vier berichten heen en weer tikken liever naar de telefoon grijp, om gewoon te bellen. Je zou bijna vergeten hoe efficiënt het gesproken woord kan zijn om informatie over te brengen, voor én na de pieptoon.

is techredacteur