Een op negen burgers geeft te weinig op bij belastingaangifte

Belastingdienst Jaarlijks vullen 900.000 particulieren en ruim 500.000 mkb-bedrijven hun aangifte te rooskleurig in, blijkt uit cijfers van de Belastingdienst.

Particulieren betalen jaarlijks naar schatting 600 tot 800 miljoen euro te weinig aan de Belastingdienst, doordat ze – opzettelijk of per ongeluk – fouten maken in hun aangifte. Het midden- en kleinbedrijf betaalt jaarlijks 3,7 miljard te weinig. Dat blijkt uit cijfers die de Belastingsdienst vorige week heeft vrijgegeven. RTL Nieuws berichtte er vrijdag over. Een „aanzienlijk deel” van het gemiste belastinggeld kan nog worden teruggevorderd. Hoe groot dat bedrag is, meldde de Belastingdienst niet.

De cijfers zijn schattingen op basis van steekproeven, waarvan de meest recente zijn uitgevoerd in 2014 (particulieren) en 2016 (mkb). De Belastingdienst maakte de cijfers openbaar na een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur.

Van de 8,2 miljoen particulieren die in 2014 aangifte deden, maakte ruim 11 procent (0,9 miljoen burgers) fouten waardoor ze minder belasting hoefden te betalen. Dat worden er overigens minder: in 2010 hadden nog 1,2 miljoen mensen hun aangifte te rooskleurig ingevuld.

Nederlanders geven jaarlijks in totaal voor 2,0 tot 2,6 miljard euro te weinig aan inkomsten op, blijkt uit de cijfers. Dat zou de schatkist 600 à 800 miljoen euro kunnen kosten als het geld niet werd teruggevorderd, vertelde een woordvoerder aan RTL Nieuws.

Daar tegenover staat dat particulieren jaarlijks voor ongeveer 130 tot 180 miljoen euro te veel aan inkomsten opgeven. Burgers maken dus veel meer fouten waar zij geld aan overhouden, dan fouten waarmee ze zichzelf tekortdoen. Datzelfde geldt voor mkb-bedrijven. Dat suggereert dat zowel particulieren als bedrijven opzettelijk te weinig opgeven.

Het midden- en kleinbedrijf betaalde in 2016 3,7 miljard euro te weinig aan belasting. Dat is ongeveer 6 procent van hun totale belastingafdrachten. Ruim 587.000 bedrijven maakten zulke fouten. Mkb-bedrijven lijken handiger dan burgers bij het invullen van aangiften, want de bedrijven betaalden slechts 191 miljoen euro te veel.