Dopingdokter wacht nog steeds op belletje FIFA

Dopingschandaal De Russische arts Grigori Rodtsjenkov wil getuigen dat Russische voetballers dope gebruikten. Maar van de FIFA hoort hij maar niets.

Grigori Rodtsjenkov.
Grigori Rodtsjenkov. Foto EPA

Zelden zal een loting van het WK voetbal met zo veel mysterie zijn omgeven als die van komende vrijdag in het Kremlin. Niet omdat de poule-indelingen zullen worden betwist, maar de integriteit van gastland Rusland, nu er afgelopen weekeinde nieuwe publicaties opdoken over dopinggebruik in de Russische ploeg op het WK 2014.

Aanleiding voor hernieuwde twijfel zijn publicaties in The Mail on Sunday, waarin de Russische klokkenluider Grigori Rodtsjenkov zich bereid toont om te bewijzen dat meerdere voetballers bij het toernooi in Brazilië doping hebben gebruikt. Van staatswege, aldus de oud-directeur van het Moskouse dopinglab, die vluchtte naar de VS en daar onder getuigenbescherming leeft.

Rodtsjenkov zei al eerder dat hij deze informatie wil delen met de FIFA, maar de wereldvoetbalbond heeft nog altijd geen contact met hem opgenomen, zegt zijn advocaat Jim Walden in de Britse krant. Volgens de arts steken bestuurders bij de FIFA „liever hun hoofd in het zand” dan dat zij onderzoeken of het gastland moet worden bestraft. Rodtsjenkov: „Hoe gek zou het zijn als Rusland moet worden geweerd van zijn eigen WK.”

Bij het IOC heeft Rodtsjenkov inmiddels wel een getuigenis afgelegd, waarin hij vertelt dat oud-minister van Sport en huidig vicepremier Vitali Moetko betrokken is bij het Russische dopingschandaal. Met Moetko, naast politicus ook voorzitter van de Russische voetbalbond en die van het WK-organisatiecomité, heeft hij drie keer gesproken over dopegebruik op de Winterspelen van Sotsji in 2014, in een hotel. Moetko ontkent alles.

Rodtsjenkov vervulde een spilfunctie bij het dopegebruik op die Spelen. Hij manipuleerde dopingmonsters door flesjes urine met elkaar te verwisselen, zo vertelde hij in The New York Times. De arts, die hoofdpersoon is in de dopingdocumentaire Icarus op Netflix, vluchtte later naar de VS. Nu hij steeds meer bewijzen aanlevert, wordt het volgens The Mail aannemelijker dat het IOC Rusland weert van de Winterspelen in Pyeongchang. Op 5 december zal het Internationaal Olympisch Comité daarover een besluit nemen.

Over het Russische voetbal doken in de zomer tijdens de Confederations Cup al geruchten op. In tegenstelling tot Rodtsjenkov heeft vicepremier Moetko altijd beweerd dat er geen door de staat gestuurd dopingprogramma is. De man die vrijdag bij de WK-loting zal worden geflankeerd door Poetin sprak van een mediahetze tegen Rusland.