Opinie

Dood aan die decembermode

In december worden vrouwen geacht op elk feestje op te draven in een party look. Moderedacteur Milou van Rossum vindt al die feestmode maar overbodig.

Foto iStock

December: het ene diner na het andere feest na de andere brunch en borrel. En overal worden vrouwen geacht op te draven in een ‘party look’, zoals decemberfeestkleding tegenwoordig wordt genoemd. Een jurk, top of rok van een glanzende stof, kant, fluweel, lurex, al dan niet bezet met pailletten, en afgemaakt met enorme oorbellen en metallic schoenen met een hoge hak. Zie bijvoorbeeld de advertentiebijlage van We in het nieuwe nummer van Vogue, waarin een groepje jonge modellen met champagneglazen in de hand doet alsof ze het enorm gezellig hebben. Of de site van & Other Stories, die je vertelt dat nu het moment is om te ‘shine like stars’ met ‘sparkly sequins’.

Lees ook: Modekwestie: Kerst bij mijn nieuwe schoonouders, wat moet ik aan?

Ik gun alle lagereschoolmeisjes hun glittermoment aan de kersttafel in het klaslokaal, maar verder zou ik willen zeggen: dood aan de decembermode. Afgezien nog van het feit dat de meeste mensen volgens mij helemaal niet zo ontzettend veel feesten hebben deze maand: decembermode is een vreselijk misverstand: te veel glim, altijd dezelfde kerstkleuren (goud, zilver, paars, donkerrood, kobalt) en vaak een erbarmelijke stof en snit, want niet gemaakt om veel te dragen. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die er mooier van werd.

Kan je het ook aan naar je werk? Zo niet, niet kopen

Het grappige is dat de ‘gewone’ mode de feestmode allang overbodig heeft gemaakt. Fluweel, pailletten, parels en andere feestelijke elementen hebben al jaren geleden de overstap gemaakt naar dagkleding, waar ze vaak op een veel subtielere manier zijn gebruikt en op veel betere stoffen. Wie zoiets nog niet in huis heeft en toch graag aan de glim wil: kijk eens tussen de uitverkooprekken van de betere merken, daar hangt genoeg feestelijks tussen. En bedenk: zou ik dit ook aandoen naar een verjaardagsfeest in februari, een avondje uit in maart, wellicht naar mijn werk? Zo niet, niet kopen. Onze kasten zijn al vol genoeg.