‘De wereld verbeteren klinkt zo zweverig’

Internationale jongerenorganisatie Deze maand sprak Kofi Annan in Amsterdam zo’n 4.000 leden van de Junior Chamber International toe. Wat is dat voor club?

Bezoekers van het vijfdaagse JCI World Congress. Op de achtergrond spreekt voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan.
Bezoekers van het vijfdaagse JCI World Congress. Op de achtergrond spreekt voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Foto Tim Vermeire

‘Je kunt niet zeggen: America first, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje”, zegt Kofi Annan op dag twee van een vijfdaags internationaal congres, georganiseerd door netwerkorganisatie Junior Chamber International (JCI). Annan reageert daarmee op een vraag uit het publiek: hoe kunnen we de wereld verbeteren, zolang president Trump verkondigt dat de Verenigde Staten zich enkel om zichzelf moeten bekommeren? „Sommige landen zitten misschien in een luxe suite op de boot, andere in het ruim”, vervolgt Annan. „Maar als de boot volloopt met water, heeft iedereen een probleem.” Het oplossen van wereldproblemen, vergt samenwerking.

Wat wij doen is vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling

Annan is als voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties een publiekstrekker op het congres van JCI, waarvan hij zelf oud-lid is. Zo’n lidmaatschap legt je geen windeieren, lijkt het: andere prominente oud-leden zijn onder anderen biermagnaat Freddy Heineken en oud-presidenten Bill Clinton, Richard Nixon en Jacques Chirac.

Goed voor je netwerk

Leden van JCI werken vaak fulltime en zetten zich daarnaast, via de netwerkorganisatie, in voor allerlei maatschappelijk betrokken projecten. „Maar het beter maken van de wereld klinkt zo zweverig”, zegt Ruud Tuithof (33), voorzitter van JCI Nederland. „Wat wij doen is vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling. Maak je jonge mensen beter, dan wordt de wereld dat automatisch ook, is het idee.”

JCI is een jongerenorganisatie, lid zijn mag niet meer nadat je de veertig bent gepasseerd. Een lidmaatschap kost in Nederland tussen de 100 en 500 euro op jaarbasis, afhankelijk van de ‘kamer’ (afdeling) waarvan je lid bent. Er zijn in Nederland zo’n 100 kamers, samen goed voor ruim tweeduizend leden. Met hun contributiegeld worden verschillende projecten gefinancierd. Het landelijk gecoördineerde project ‘1000kansen’, gericht op het tegengaan van jongerenwerkloosheid is daarvan een goed voorbeeld, vertelt Tuithof. „Dat project voerden we uit in de periode vlak na de crisis.” Net als de meeste leden heeft Tuithof een fulltime baan: hij is ‘account director’ bij bigdatabedrijf Advertisement.

„Hoogopgeleiden dachten altijd dat ze na het afstuderen zo aan de bak konden, maar tijdens de crisis was dat niet zo”, vervolgt Tuithof. Binnen het project ging JCI werkzoekenden daarom helpen met het opstellen van een cv en organiseerde het sollicitatietrainingen. Jonge mensen hielpen jonge mensen kortom, en daar zat hem meteen het aspect van persoonlijke ontwikkeling in: beiden profiteerden ervan.

Lees ook: Wie wil er nog bij de Rotary?

Een tweede carrière

Een ‘wereldcongres’ als plaatsvond in de week van 7 november organiseert JCI ieder jaar. Dit jaar was Amsterdam de aangewezen locatie, met verschillende evenementen in en rondom het Muziekgebouw aan ’t IJ. Meer dan vierduizend leden trokken naar de stad om te luisteren naar lezingen als die van Annan, en om deel te nemen aan activiteiten als het vissen van plastic uit de Amsterdamse grachten. En, niet geheel onbelangrijk, om te netwerken. Want dat is wat JCI toch vooral is: een netwerkorganisatie.

Zodra Annan zijn laatste woorden heeft gesproken, stroomt de foyer van het Muziekgebouw aan ’t IJ dan ook vol voor de lunch. Een kop koffie, een flesje vruchtensap en in kartonnen lunchtasjes uitgedeelde broodjes. En dan wordt meteen duidelijk hoe divers het publiek is. Er klinkt Frans, Duits, Nederlands, maar bovenal de internationale voertaal Engels.

Vooral in de avonduren reis je veel hen en weer voor vergaderingen

Een van de bezoekers is Vincent van den Ende (30), afkomstig uit Utrecht en voorzitter van JCI-afdeling de Betuwe. Van den Ende is wat je noemt een actief lid: als bestuurslid besteedt hij zo’n 15 tot 20 uur per week aan JCI. Daar kiest hij zelf voor, want je kunt het ook bij een paar uur per week te houden – dat mag. „Het is soms net alsof ik een tweede carrière heb”, zegt Van den Ende, die naast zijn bestuurswerk voor JCI fulltime consultant voor headhunterbureau Batenborch is. Dat het congres dit jaar in zijn eigen land plaatsvindt, ziet hij als een kans meer soortgenoten te ontmoeten.

Van den Ende erkent dat het soms moeilijk is twee banen te combineren. „Vooral in de avonduren reis je veel heen en weer voor vergaderingen.” Maar vaker krijgt hij juist energie van het vrijwilligerswerk. „Je komt veel in contact met andere mensen en inspireert elkaar”, zegt hij en wijst naar een dame die hij via JCI kent. „Zij is advocaat. Als ik haar advies ergens over nodig heb kan ik dat vragen. En dat geldt andersom natuurlijk ook.”

Op dit moment is Van den Ende bezig met het organiseren van een ‘oliebollenrun’ in Tiel, een hardloopwedstrijd op oudjaarsdag. „Daar betrekken we de lokale gemeenschap zo veel mogelijk bij”, zegt Van den Ende. „Wat we nodig hebben, schrapen we via lokale organisaties bij elkaar. Zo mogen we het startgeweer lenen van de plaatselijke hardloopvereniging.” De opbrengsten van de hardloopwedstrijd worden gedoneerd aan het Betuwse hardloopteam, dat op zijn beurt weer meedoet aan de Roparun – een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. De opbrengst van die loop gaat naar verschillende goede doelen.

Los van het organiseren van allerlei activiteiten en het netwerken is JCI net zoals veel andere jongerenorganisaties ook gewoon een plek om nieuwe vriendschappen te sluiten. „Toen ik vijf jaar geleden naar Flevoland verhuisde, kende ik niet veel mensen”, zegt Mariska Heerkens-Slaats (37). „JCI gaf me de mogelijkheid nieuwe mensen te ontmoeten.” Ook Van den Ende noemt het een van de grote voordelen van zijn lidmaatschap van de organisatie: „Het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig.”

Correctie (27 november 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de Roparun een estafetteloop is tussen Berlijn en Parijs. Het is een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam.

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen