Britten zijn wel weer toe aan een koninklijk feestje

Verloving prins Harry De Britse prins Harry – vijfde in lijn van opvolging – maakte maandag zijn verloving met de Amerikaanse actrice Meghan Markle bekend.

Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Op een miezerige dag vrolijkten prins Harry en Meghan Markle het Verenigd Koninkrijk op. Halverwege de middag verscheen het aanstaande bruidspaar voor de televisiecamera’s in de tuin van het Paleis van Kensington. Hij, in donkerblauw pak, lachte opgewekt, zijn hand als Napoleon in zijn jasje gestoken. Zij, in een witte jas die vast binnen een mum van tijd stijf uitverkocht zal zijn, toonde desgevraagd haar verlovingsring. Na nog geen minuut wandelden de 33-jarige prins, vijfde in lijn voor de Britse troon, en de 36-jarige Amerikaanse actrice weer naar binnen.

Het persmoment volgde op de bekendmaking die al weken, wellicht maanden, in de lucht hing. Het lentehuwelijk zal een groots gevierd spektakel worden, aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. De Britse royals zijn in de Verenigde Staten mateloos populair. In het Verenigd Koninkrijk deed alleen de aankondiging al het debat over politieke instabiliteit, Brexit en economische neergang even verstommen. Zeven jaar na de bruiloft van prins William en Katherine zijn Britten weer toe aan een koninklijke feestje.

De dag van de bekendmaking was zorgvuldig geregisseerd. Om zes uur ’s avonds zonden de belangrijke nieuwszenders een interview uit met het paar dat eerder op de dag door de BBC was afgenomen. Harry vertelde dat hij Markle ten huwelijk vroeg op „een gewone, typische avond voor ons”. Het koppel was kip aan het braden. Harry: „Ze liet mij niet eens uitpraten. Ze zei: ‘mag ik ja zeggen?’”.

De twee vertelden dat een kampeerreis naar Botswana diende als echte kennismaking, na een paar afspraakjes in Londen. Ook ging het gesprek over de toekomstige loopbaan van Markle (vooral bekend van de tv-serie Suits). In plaats van acteren zal van Markle verwacht worden dat ze zich inzet voor goede doelen. Ook moet ze het koningshuis en het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen. Harry: „Ik denk dat zij ook in het werkgedeelte goed zal zijn.”

Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Het feestbeest is volwassen

In de mediacommentaren klonk louter lof voor Harry. Zijn tijd als feestbeest, die soms wilde (naakt feestvierend in Las Vegas) soms domme (wederom feestvierend, verkleed als nazi) streken uithaalden, lijkt compleet vergeten. Britten zijn het er nu over eens dat de volwassen Harry een man is die zijn verantwoordelijkheden serieus neemt.

Het was Harry die vorig jaar een breed debat op gang bracht over hoe het taboe doorbroken kon worden op de behoefte van mannen om geestelijke hulp te zoeken indien nodig. Harry vertelde redelijk openlijk hoe hij na de dood van zijn moeder Diana zijn gevoelens verstopte. Het was Harry, die zelf in Afghanistan diende, die de Invictus Games oprichtte, waar gewonde militairen en veteranen meedoen in een sporttoernooi. Om het Britse publiek te laten wennen aan het koppel, lieten de twee zich eerder dit jaar tijdens deze spelen in Toronto samen fotograferen.
Natuurlijk wordt er naar het verleden gekeken. Niemand is het ontgaan dat Markle een Amerikaanse vrouw is die eerder getrouwd is geweest. De parallellen met Wallis Simpson dringen zich op. Een maand na zijn aantreden wilde koning Edward VIII (1894-1972) met haar trouwen. Dat leidde tot een van de grootste crises van het Britse koningshuis: de politiek en de Anglicaanse kerk waren mordicus tegen. Uiteindelijk koos ervoor Edward af te treden. Dat was in 1936 en betrof de koning. Dit is 2017 en betreft de vijfde — en na de geboorte van het derde kind van William en Kate de zesde — in lijn voor de troon.

Foto Alastair Grant/AP

Niks mag de bruiloft verstoren

Gemor over Markle is er nauwelijks. Markle, die in het verleden gezegd heeft trots te zijn op haar biraciale achtergrond, zorgt er juist voor dat de Windsors wat meer een afspiegeling van de diverse Britse samenleving worden.

Koningin Elizabeth II, premier Theresa May, oppositieleider Jeremy Corbyn en de voorzitter van het Lagerhuis feliciteerden het aanstaande echtpaar. The Guardian probeerde nog een scherp randje te zoeken. Zou Donald Trump een uitnodiging ontvangen voor het huwelijk, gezien de nationaliteit van de bruid? De vraag klinkt spannend, maar het antwoord is waarschijnlijk overzichtelijk: nee. De beveiliging zou te duur zijn, de kans op demonstraties te groot. Over een paar maanden mag niks, en zeker niet de politiek, de lentebruiloft verstoren.

Bekijk hieronder een video van de aankondiging van het huwelijk: