Britse prins Harry kondigt bruiloft aan

De 33-jarige prins gaat trouwen met de Amerikaanse Meghan Markle, bekend van de hitserie Suits.

De Britse prins Harry met vriendin Meghan Markle, met wie hij in de lente gaat trouwen.
De Britse prins Harry met vriendin Meghan Markle, met wie hij in de lente gaat trouwen. Foto AP

De Britse prins Harry gaat trouwen met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Het koninklijk huis van het Verenigd Koninkrijk kondigde de verloving maandagochtend aan op Twitter. In het voorjaar geven ze elkaar waarschijnlijk het ja-woord.

De 33-jarige Harry is de vijfde in de lijn om koningin Elizabeth op te volgen. Als zijn broer prins William en diens vrouw Kate Middleton in april hun derde kind krijgen, heeft hij vijf familieleden voor zich voor de troonopvolging.

De 36-jarige Markle is vooral bekend van hitserie Suits, waarin ze juridisch medewerkster Rachel Zane speelt. De twee zagen elkaar sinds vorig jaar juli. Het stel geeft maandagavond een televisie-interview. Harry en Markle verloofden eerder deze maand in Londen.

Felicitaties

Prins William en Kate Middleton feliciteerden het paar op Twitter.

“We zijn erg blij voor Harry en Meghan. Het is prachtig geweest Meghan te leren kennen en om te zien hoe gelukkig zij en Harry samen zijn.”

Ook koningin Elizabeth en haar man prins Philip reageerden verheugd op de aankondiging.

Twitter avatar KensingtonRoyal Kensington Palace The Duke and Duchess of Cambridge said of the engagement:
‘We are very excited for Harry and Meghan. It has been w… https://t.co/EtZBneoaRC

Omstreden

De aankondiging van de bruiloft werd al even verwacht. Britse cameraploegen lagen sinds vorige week voor de deur van Kensington Palace te wachten op het nieuws. Erg omstreden is de relatie niet, al zijn er wel stemmen die wijzen op het feit dat Markle niet alleen Amerikaanse is, maar ook gescheiden.

Er worden brede vergelijkingen getrokken met Wallis Simpson. Koning Edward VIII (1894 - 1972) wilde, slechts een maand na zijn aantreden, met haar trouwen. Zij was ook Amerikaanse, zij was ook gescheiden. Dat stuitte op grote weerstand binnen de Britse politiek en Anglicaanse kerk. Uiteindelijk deed Edward afstand van de troon. De affaire wordt gezien als een van de momenten waar het Britse koningshuis wankelde.

Het huwelijk van Edward VIII lag wel vele malen gevoeliger dan de verloving van Harry, die steeds minder belangrijk wordt in de lijn van troonopvolging.