Bangladesh veroordeelt 139 militairen ter dood

De militairen namen in 2009 deel aan een grote opstand, waarbij tientallen officieren verdwenen of werden vermoord.

Paramilitairen van de Bangladesh Rifles, tijdens een grote veroordeling in 2013. Enkele honderden soldaten uit hun eenheid worden verdacht een grote moordpartij tijdens een muiterij in 2009. Foto Abir Abdullah / EPA

Het Bengaalse Hooggerechtshof heeft maandag de terdoodveroordeling bevestigd van 139 militairen die in het voorjaar van 2009 deelnamen aan muiterij. Dat meldt de Bengaalse aanklager aan persbureau AFP.

De muiterij ontstond in het hoofdkwartier van de paramilitaire organisatie Bangladesh Rifles, die zich bezighoudt met grensbewaking. De militairen kwamen in opstand nadat hun verzoeken om betere arbeidsomstandigheden telkens waren afgewezen, en sloegen toe op de jaarlijkse bijeenkomst van officieren. Het conferentiegebouw werd onder vuur genomen en bestormd.

Pas na dertig uur kon de opstand worden neergeslagen, dankzij hulp van Bengaalse legertanks. De muitende soldaten martelden en moordden op gruwelijke wijze; sommige slachtoffers werden levend verbrand en gevild. In totaal werden er in massagraven in riolen 74 lichamen teruggevonden, waaronder die van zeker 57 officieren. Na het bloedbad werden er nog tientallen officieren vermist.

Een Bengaalse majoor wist te vluchten: Lees hier het nieuwsbericht uit 2009

De muiterijverdachten worden berecht door een speciaal tribunaal. Sinds de berechtingen zijn begonnen, werden er al ruim zesduizend veroordelingen uitgesproken. In 2013 kregen 152 militairen de doodstraf.

    • Sjoerd Klumpenaar