Doden bij zelfmoordaanslag Bagdad

Het aantal doden is nog niet duidelijk. Terreurgroep Islamistische Staat heeft de aanslag opgeëist.

In Bagdad komen vaker aanslagen voor zoals op de foto.
In Bagdad komen vaker aanslagen voor zoals op de foto. Foto Ali Abbas/EPA

Bij een zelfmoordaanslag in Bagdad in Irak zijn elf mensen om het leven gekomen, meldt AP maandag. Persbureau Reuters meldt op basis van berichtgeving door lokale media dat er minstens zeventien doden zouden zijn gevallen. Ook zouden er zeker 26 gewonden zijn.

De aanslag vond plaats in een populair winkelgebied in het zuidoostelijke district Nahrawan. Twee schutters openden het vuur op burgers waarna één van hen zichzelf opblies. De tweede schutter werd door de autoriteiten gedood, bevestigde de minister van Binnenlandse Zaken maandagavond.

De aanslag is door terreurgroep Islamistische Staat (IS) opgeëist. Via het eigen ‘persbureau’ Amaq claimde IS dat de aanval was gericht op een sjiitische militie. Iraakse autoriteiten zeggen echter dat de slachtoffers burgers zijn en sluiten niet uit dat de aanslag een reactie is op de val van de hoofdstad van het door IS benoemde kalifaat, Raqqa.

IS pleegt vaker zelfmoordaanslagen. In 2016 werd in hetzelfde district een bomaanslag gepleegd waarbij 21 doden vielen. In september vond in het zuiden van Irak een dubbele zelfmoordaanslag plaats waarbij vijftig mensen om het leven kwamen.