Zes doden en zeker 125 gewonden bij protesten Pakistan

Het is de tweede dag dat ultrareligieuze demonstranten met de politie in aanraking komen in Islamabad.

Foto Sohail Shahzad/EPA

Bij gevechten tussen de politie en islamisten in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn zaterdag zeker zes doden en zeker 125 gewonden gevallen. De politie probeerde een protest tegen een minister op te breken. Ultrareligieuze demonstranten beschuldigen hem van godslastering, meldt persbureau Reuters zondag.

Sinds zaterdag wordt er gevochten tussen demonstranten en autoriteiten. Zondag werden meerdere voertuigen in brand gestoken, waarna de demonstranten zich terugtrokken in het kamp dat zij ruim twee weken geleden hebben opgezet als onderdeel van hun protest, melden lokale autoriteiten. Het dagelijks leven in de hoofdstad zou tijdelijk helemaal zijn platgelegd.

Godslastering

De demonstranten blokkeren de toegang van de hoofdstad naar de nabijgelegen stad Rawalpindi al ruim twee weken. Zeker duizend aanhangers van de nieuwe, ultrareligieuze Tehreek-e-Labaid-partij doen dit uit protest tegen de minister van Justitie die voorstelde een islamitische eed te veranderen naar het meer neutrale ‘I believe’ en daarmee godslastering zou hebben begaan. Het voorstel is inmiddels ingetrokken.

De demonstranten eisen dat hij opstapt en wordt gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de partij zouden er “duizenden demonstranten” op de been zijn.

Samenzwering

Ook elders in Pakistan worden belangrijke toegangswegen geblokkeerd uit solidariteit met de demonstranten. Volgens de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken is er sprake van een samenzwering die de positie van de regering van interim-premier Shahid Khaqan Abbasi moet verzwakken.

Ook het leger is ingeschakeld om het sit-in op te breken. Onder de 125 gewonden bevinden zich onder meer tachtig agenten en paramilitairen. De meeste gewonden vielen door charges van de politie en inzet van traangas. Volgens Reuters zouden er in totaal zo’n vierduizend agenten en paramilitairen zijn ingeschakeld.

Correctie (27-11-2017): in een eerdere versie van dit bericht stond dat de minister de eed al heeft veranderd. Dat klopt niet. Hij had louter een voorstel gedaan en heeft het voorstel vervolgens ingetrokken. Ook stond er dat de meeste gewonden slachtoffer waren van traangas of steniging. Dat klopt niet. Er vielen gewonden nadat politie traangas inzette en charges uitvoerde.