Zelfs de vervanger van de vervanger kan scoren

Hockey World League De Nederlandse vrouwen waren ook in de finale tegen thuisland Nieuw-Zeeland oppermachtig: 3-0. Het was alweer de 19de zege op rij.

De Nederlandse hockeysters zijn na het winnen van de Hockey World League al 615 minuten zonder tegengoal.
De Nederlandse hockeysters zijn na het winnen van de Hockey World League al 615 minuten zonder tegengoal. Foto Frank Uijlenbroek / Novum RegioFoto

Halsoverkop was Maria Verschoor in het vliegtuig gestapt naar Nieuw-Zeeland. De eerder als reserve ingevlogen Lisanne de Lange kwam niet door een medische controle en moest op haar beurt worden vervangen. Verschoor, aanvalster van Amsterdam, meldde zich pas vlak voor de start van de Hockey World League in Auckland. Om zaterdag het tweede doelpunt te maken in de met 3-0 gewonnen finale tegen Nieuw-Zeeland. Vervanger van een vervanger, en ‘gewoon’ scoren in een grote wedstrijd. Nergens ter wereld is het niveau van vrouwenhockey hoger dan in Nederland.

Zes duels speelden de Nederlandse vrouwen afgelopen week in Auckland. Zes keer gewonnen, doelcijfers 18 voor en 0 tegen. De gewonnen finale tegen het gastland was alweer de negentiende overwinning op rij. Na het ook al gewonnen EK in augustus in eigen land is de ploeg van coach Alyson Annan nu 615 minuten zonder tegentreffer op een titeltoernooi. „Het is mooi om het jaar zo te eindigen”, sprak Annan na de finale tegenover hockey.nl. „Vooral verdedigend hebben we een goede stap gezet.”

Liefst 1.253 interlands werden tijdens de rust van de halve finale van het EK tegen Groot-Brittannië uitgeluid als international: Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog, keepster Joyce Sombroek, Willemijn Bos, Michelle van der Pols, Frederique Derkx en Kim Lammers. Op de muziek van Soldaat van Oranje kregen ze nog één keer een klaterend applaus voor jarenlange successen. Even later versloeg het vernieuwde Oranje dankzij een doelpunt van de nieuwe aanvoerster Marloes Keetels de Britse ploeg, waarvan in Rio de olympische finale zo pijnlijk was verloren. En na een 3-0 zege op België in de finale volgde nu opnieuw internationaal succes met overtuigende winst van de Hockey World League.

Geen krimp

In de finale tegen Nieuw-Zeeland, voor een uitverkocht North Harbour Hockey Stadium, bleek nog eens de kracht van het huidige team. De olympische angstgegner van 2012 (winst na shoot-outs in halve finale) en 2016 (gelijkspel in de poulefase) kreeg al na vier minuten een overtal, door een gele kaart voor Carlien Dirkse van den Heuvel. Nederland stond onder druk maar gaf geen krimp. Coach Annan kon na Rio bouwen op een brede selectie, waarin de vervangers van de succesgeneratie al vertrouwd waren met de finesses van het spelsysteem. Tot de laatste reserve kent iedereen haar taak.

Toen de Nieuw-Zeelandse storm na twintig minuten was gaan liggen sloegen de Nederlandse vrouwen dodelijk efficiënt toe: 23ste minuut Kelly Jonker 1-0; 24ste minuut Verschoor 2-0, haar zevende goal in 90 interlands; 32ste minuut Laurien Leurink 3-0. Wedstrijd gespeeld, toernooi gewonnen.

Coach Annan was trots op haar ploeg maar keek al snel vooruit naar het WK komende zomer in Londen, waar Oranje in de poule Italië, China en Zuid-Korea treft. Het winnen van de tweede editie van de Hockey World League, in een na-olympisch jaar, is volgens Annan geen garantie voor succes op het WK. „We zijn er nog lang niet. We moeten ons verbeteren, ik weet dat niet alle landen hier met hun sterkste selectie waren.”