Tsjetsjeense leider hint op eigen aftreden

Ramzan Kadyrov zei in een interview “dat zijn tijd erop zit”. Of hij daadwerkelijk vertrekt, is maar de vraag.

Ramzan Kadyrov op archiefbeeld.
Ramzan Kadyrov op archiefbeeld. Foto KAZBEK VAKHAYEV/EPA

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft zondag in een televisie-interview gehint op zijn eigen aftreden. Of hij ook daadwerkelijk gaat vertrekken en wanneer dan is nog niet duidelijk. De president zei volgens persbureau Bloomberg in een gesprek met de staatstelevisie Rossija 1 dat zijn tijd erop zit en dat het aan het Kremlin is om een opvolger aan te wijzen.

Kadyrov is sinds 2007 leider van Tsjetsjenië, een autonome republiek binnen Rusland. Hij wordt gezien als vazal van Vladimir Poetin. Kadyrov is voor de Russische president een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen separatisten in Tsjetsjenië.

“Er was een tijd dat mensen zoals ik nodig waren om te vechten, om de orde te herstellen. Nu heerst er orde”, sprak Kadyrov zondag. Hij doelde daarmee op de strijd tegen extremisten in de overwegend islamitische Kaukasus-regio. Als opvolger van zijn in 2004 vermoorde vader herstelde hij met harde hand de orde in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2009). Daarop was vanuit het buitenland veel kritiek: de 41-jarige president zou mensen hebben laten executeren zonder gerechtelijk proces.

‘Meerdere mensen geschikt voor deze taak’

In het interview zei hij dan ook dat zijn opvolger de stempel van de Russische regering zou dragen en dat er “verschillende mensen zijn die geschikt zijn voor deze taak”.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Tsjetsjeense leider zegt dat het tijd is voor een opvolger. Iets soortgelijks riep hij ook al in 2016.

Moord op Nemtsov

In het interview ging Kadyrov ook in op de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov in Moskou in 2015. Daarvoor zijn vijf Tsjetsjenen veroordeeld, waaronder de topfunctionaris Zaoer Dadajev. “Ik ben er zeker van dat zij er niks mee te maken hebben. Volgens mijn informatie zijn ze volledig onschuldig.”

Kadyrov staat bekend om zijn stevige uitspraken. Zo zou hij eerder gezegd hebben mee te willen doen aan een MMA-gevecht op leven en dood. “Ik zou het geweldig vinden om in een gevecht te overlijden.” Ook ontkende hij eerder dat er homo’s wonen in Tsjetsjenië: “Zulke mensen hebben wij niet. Wij hebben geen homo’s, en al ze er zijn, neem ze dan maar mee naar Canada.”

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht werd Rossija 1 een publieke omroep genoemd. Dit is onjuist. Het is de staatstelevisie.