Primeur: OM vervolgt mensen die beledigen in Zwarte-Pietdiscussie

Een 31-jarige man uit Lelystad moet zich maandag bij de rechtbank Utrecht verantwoorden voor een Facebookpost.

Sinterklaas rijdt langs het lege vak dat bestemd was voor anti-Zwarte Piet demonstranten in het centrum van Dokkum.
Sinterklaas rijdt langs het lege vak dat bestemd was voor anti-Zwarte Piet demonstranten in het centrum van Dokkum. Foto Jeroen Jumelet / ANP

„Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen.” Voor deze reactie, twee jaar geleden op Facebook geplaatst, onder een foto van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, moet een 31-jarige man uit Lelystad zich maandag bij de rechtbank Utrecht verantwoorden. Het OM vervolgt hem wegens groepsbelediging.

Zeven rechtszaken tegen andere verdachten in dit dossier zullen nog volgen. Het is voor het eerst dat het OM mensen vervolgt die beledigingen hebben geuit in het kader van de Zwarte-Pietdiscussie, zegt Willem Jebbink, advocaat van de activisten die hierover een aanklacht hebben ingediend.

Sylvana Simons

Eerder dit jaar veroordeelde de rechter in Amsterdam twintig mensen wegens opruiing, en bedreiging, belediging en discriminatie van Sylvana Simons. Zij hadden zich op sociale media racistisch uitgelaten toen Simons bekendmaakte dat zij zich aansloot bij de nieuwe politieke partij Denk.

Racistische uitlatingen naar aanleiding van een selfie die international Leroy Fer maakte temidden van enkele andere donkere spelers van het Nederlands elftal, werden in 2015 nog door het OM afgedaan met boetes.

Duizenden negatieve reacties

Op de Facebookpagina van Kick Out Zwarte Piet zijn volgens Jebbink duizenden negatieve reacties geplaatst. Zijn cliënten hebben de meest verwerpelijke reacties geselecteerd. Honderden daarvan hebben ze met hun advocaat doorgenomen – „geen plezierig werk”. De vijftig naar hun mening meest evidente gevallen van groepsbelediging hebben ze voorgelegd aan het OM. Jebbink spreekt zijn waardering uit voor justitie. „Ze zijn er serieus mee aan de slag gegaan.”